Силите за бързо реагиране на НАТО са в повишена бойна готовност

Заради предислоцирането на руски войски около границата с Украйна НАТО повиши бойната готовност на своите сили за бързо реагиране (NATO Response Force, NRF) с обща численост от 40 000 души. Информацията по този въпрос е разпространена от германското издание „Ди Велт”, което се позовава на дипломатически източник от алианса.

От понеделник Съвместната оперативна група с много висока степен на готовност на НАТО (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF), която е част от структурата на NRF, трябва да бъде готова за разполагане в кризисната зона в рамките на пет вместо за седем дни, както беше преди. Останалите подразделения на NRF, включително силите за специално предназначение и военна логистика, също са приведени в повишена готовност. По информация на изданието, решението за това е взето миналата седмица по време на Северноатлантическия съвет.

В състава на създадената през 2014 г. Съвместна оперативна група с много висока степен на готовност влизат около 6 400 военнослужещи от САЩ, Великобритания, Полша, Испания, Италия и други държави-членки на НАТО.

Командването се извършва на ротационен принцип. В момента групата се ръководи от Турция, а през 2023 г. командването ще бъде поето от Германия. /Дойче Веле