Ски сезон 2021/2022: 75 лева на ден само за лифт карта в българските курорти

Остава седмица до официалния старт на ски сезона. Трите основни курорта – Боровец, Банско и Пампорово отварят пистите официално следващата събота, 18 декември, а прогнозата за времето е доста оптимистична. Тази година обаче поскъпването е навсякъде и за всичко, предаде репортер на БГНЕС.

На паркинга при стадион "Васил Левски" в София по традиция всеки уикенд търговци продават ски, сноуборд и зимна екипировка за практикуването на зимни спортове. Предлаганите стоки тук са предимно втора употреба, има разбира се и нови. Голяма част от търговците предлагат ски обувки, ски и щеки набавени от западните зимни курорти, където сменят гардеробите всеки сезон или най-много на два сезона. Така ските, които се отдават под наем в Австрия, Италия или Франция пристигат за „нов живот” в България, досущ като леките автомобили, с които са пълни българските пътища.

Едно от предимствата на този пазар обаче е замяната на оборудване. Най-често се заменят детски ски и сноуборд дъски, както и обувки.

Цените варират в зависимост от марката, класа на конкретната стока – от 100 до 300 лева, например, човек може да се сдобие с употребявани ски или сноуборд, както и с обувки.

А ето и какви ще са ценовите условия на ски картите за сезон 2021/2022 в трите основни курорта.

Ски зона Боровец обяви, че ще работи на миналогодишните цени само в първата седмица след откриването, тоест от 18 до 26 декември, включително.

От 27 декември дневната карта за възрастни е на цена от 75 лева, за младежите между 14 и 22 години, както и за хората на и над 65 години – 54 лева, за децата от 7 до 13-годишна възраст е 44 лева. Децата под 7 години ползват съоръженията безплатно. Седмичната карта е кръгло 400 лева за възрастни.

Сезонната карта, която включва и нощно каране, струва 1500 лева за възрастни и 1000 лева за деца и младежи.

За Пампорово промоционалната цена на карти вече изтече. Тя бе в сила до 10 декември. От курорта казва, че до 28 декември цената на дневната карта за лифта ще е 62 лева.

От най-красивото място в Родопите казват, че заради очакваното повишение на цените за ползване на лифтовите съоръжения, тази година ще има бум на обучението по туринг ски или т.нар. пантене. Очакваната цена на еднодневната карта е 75 лева. За два дни – 140 лева.

Добрата новина е, че този сезон в Пампорово ще се увеличи времето на полудневната карта с 45 минути – от 11:45 до 16:30 часа. Тя ще важи и за двете зони – Пампорово и Мечи чал. Сутрешна полудневна карта, от 8:45 до 12:30 часа, ще има само за ски зона Мечи чал.

От курорта казват, че Зелени сертификати за качване на лифтовете няма да се изискват.

В Банско зимният сезон също започва на 18 декември, а по-ниските цени на лифт картите, сезонни, са валидни само до датата на откриването.

Сезонните лифт карти за възрастни в най-добрия ни курорт струват 1450 лева, за деца от 13 до 19-годишна възраст както и за пенсионери са по 1350 лева, за деца от 7 до 12 години – 750 лева, а за деца до 7 години и пенсионери над 75 години – 95 лева. Тези цени обаче важат само до 18 декември. Курортът е обявил и такива с намаления за лоялните членове на Bansko Loyalty Club, но условието е към вече споменатата дата.

"Витоша ски" все още не са обявили какви ще са цените за сезон 2021/2021. Миналия сезон дневната карта за съоръженията в планината над София бяха от 32 лева за възрастен и 20 лева за деца до 12-годишна възраст. Нощното каране миналата зима струваше 23 лева, за децата – 3 лева.

Предстои да разберем и какви ще са цените за този сезон. Увеличението на цените на всички видове обучение по ски и сноуборд ще е с около 20%. /БГНЕС