След КСНС: Препоръки за обстановката в региона на Близкия изток

КСНС обсъди развитието на обстановката в региона на Близкия изток и произтичащите от усложнената среда на сигурност потенциали заплахи за България. Подчертано бе, че в съвременния глобализиран свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб. Това заяви президентът Румен Радев след заседанието на КСНС, предаде репортер на БГНЕС.

Страните трябва да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, заяви президентът и добави, че е необходим диалог, както и намиране на мирен изход от ситуацията с дипломатически средства.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия изток, КСНС отправя следните препоръки: Да се поддържа национална позиция в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток с акцент върху необходимостта от деескалация на напрежението и разрешаване на кризата с използване на дипломатически средства. Позицията следва да бъде последователно отстоявана на всички нива в международен и съюзен формат. Службите за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на ситуацията и да анализират всички процеси с потенциал за генериране на рискове и заплахи за националната сигурност. Министерството на външните работи да поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност. Министерство на отбраната да предприеме необходимите мерки за осигуряване безопасността на българските военнослужещи, участващи в мисии и операции зад граница. При промяна на обстановката да се предприемат допълнителни мерки за защита на населението и обектите от критичната инфраструктура на страната. .................................................

Мисля, че всеки, който каже, че няма заплаха за България, е безотговорен. Заплаха има за всички страни в света, когато има един глобален конфликт, какъвто е в Близкия Изток. Това каза премиерът Бойко Борисов след провелия се днес Консултативен съвет за национална сигурност.

Борисов подчерта, че този път работата на съвета е била лесна, тъй като Министерството на отбраната, МВнР, МВР и службите са били добре подготвени и бързо се е стигнало до решение, около което да се обединят всички присъстващи на срещата.

„Максимална бдителност, внимание и разбира се това, което е най-важно – дипломацията трябва да бъде водеща и да се търси траен мир в региона“, поясни Борисов.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че опасността за страната ни произтичат от средата за сигурност в целия свят и допълни, че конфликтите в други страни рефлектират и върху нас.

„Това са конфликти, които не се отразяват само на местата, където възникват някакви ефективни действия, а се отразяват на всички. При сегашната глобализация на света имат отражение върху държави, които са далече от зоните на конфликт“, коментира той и добави, че МВР е предприело мерки, отговарящи на ситуацията в момента като при промяна имат готовност да предприемат и нови мерки.

Той призова да не се преекспонират нещата и да не използваме език на омразата, както и да заемаме страна в който и да било конфликт, а трябва да търсим мирно решение.

„От наша гледна точка службите трябва да вземат мерки да не се допускат такива странични прояви“, добави още министърът.

Маринов увери, че са предприели мерки за предотвратяване на износ на тероризъм от България към конфликтните зони.

Изслушахме информацията на службите, на министрите на вътрешни работи и на отбрана. За мен най-важният извод е, че в момента няма пряка заплаха за България и за българските граждани от конфликта в Близкия Изток. Приехме декларация, че конфликтът трябва да се реши по дипломатически път и с деескалация на напрежението, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след КСНС.

По думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ заседанието на КСНС е било конструктивно.

„Чухме мненията и становищата и на службите, които са ангажирани с информацията, така че в момента да се радваме, че ситуацията и средата са нормални“, каза той

Карадайъ добави още, че ако премиерът е последователен в своите действия, докато текат разследванията в Перник може би е редно временно да отстрани съответните министри и подчерта, че имат претенции към целия кабинет, и към Нено Димов, и към другите министри./БГНЕС