София ще има паметник на Удроу Уилсън, защитил България от унищожение

София ще има паметник на американския президент Удроу Уилсън, който единствен от Великите сили защити интересите на България на Версайската конференция след края на Първата световна война, предаде репортер на БГНЕС.

Столичният общински съвет гласува единодушно за поставянето на паметник на 28 президент на САЩ /1913-1921 г./.

Инициативата за поставянето на паметника е на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) и Камарата на следователите в България (КСБ).

Удроу Уилсън работи за постигане на справедлив мир. На 8 януари 1918 г. той произнася прочутата си реч за „четиринадесетте точки“, предлага създаването на Обществото на народите, организация, която ще се стреми да помага за запазване на териториалната цялост и политическата независимост на големите и малки нации.

На мирните преговори през 1919 г. Удроу Уилсън отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в границите на Царство България. С решителната си намеса той предотвратява реализирането на огромните териториални претенции на Сърбия, Гърция и Румъния спрямо нашата страна, както и нейното ликвидиране като държава и разделянето на три района, подчинени на нейните съседи. Уилсън е категоричен, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало. Президентът е срещу отмъстителното отношение към победените народи и се аргументира, че то ще доведе до нова война в бъдеще. Той настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство.

През 1919 г. Удроу Уилсън получава Нобеловата награда за мир. /БГНЕС