SOS бутон в колата спасил стотици българи при извънредни ситуации

SOS бутон, монтиран в автомобилите, произвеждани след 1 април 2018 г., спасява човешки животи в извънредни ситуации, предаде репортер на БГНЕС.

Само за четири години /2019 - 2023/ на телефон 112 в България от бутон за спешни случаи в автомобил са получени над 3100 обаждания за пътни инциденти.

Със своя Директива Европейският съюз задължи всички производители на леки и товарни автомобили в Европа да инсталират такъв бутон в колите от април 2018 г. Бутонът е свързан със системата e-call, и при натискане директно набира 112 и изпраща точни координати за местоположението на автомобила.

При някои от моделите бутонът е автоматичен и директно набира аварийното звено за спешна помощ при отваряне на еърбег, например.

При приемането на директивата бе предвидено, че нововъведението може да спаси минимум 2500 човешки живота годишно. При тежки катастрофи шансовете за оцеляване на пострадалите спадат с 10% на всяка минута. SOS бутонът може да се активира и ръчно от водача не само при катастрофа, но и ако той се почувства зле. Така шофьорът ще може да влиза в директна телефонна връзка с оператора на тел. 112.

За разговор се използват аудиоколоните вътре в купето.

Собствениците на по-стари превозни средства не са задължавани да си инсталират такава система./БГНЕС