Специалният съд в Хага удължи задържането на бившия лидер на АОК Кадри Весели

Специалният съд в Хага реши да удължи задържането на един от лидерите на бившата АОК Кадри Весели, обвинен във военни престъпления в Косово по време на конфликта през 1998 и 1999 г.

Кадри Весели

Съдията по досъдебното производство Николас Джиу установи, че в случая с Весели все още съществува риск от бягство, както и от възпрепятстване на хода на производството в Специалния съд, пише РТС.

„Съдията на досъдебното производство заключава, че съществуват рискове Весели да избяга, да възпрепятства производството на специализираните състави или да извърши нови престъпления срещу онези, които се смятат за противници на АОК, включително свидетели, които са предоставили или биха могли да предоставят доказателства по това дело”, се казва в решението на съда.

В края на април Специализираната прокуратура разшири обвинителния акт срещу Весели и други трима обвиняеми лидери на бившата АОК Хашим Тачи, Реджеп Селими и Якуп Красничи, твърдейки, че те също са извършили военни престъпления в Гнилан, Будаково и Семетище.

Преди това обвинителният акт срещу тези четирима беше потвърден на 26 октомври 2020 г. и според него те са обвинени, че с други членове на съвместното престъпно начинание са имали обща цел да осигурят и упражняват контрол върху цялата Република Косово чрез методи които включват сплашване, тормоз, използване на насилие и незаконно елиминиране на онези, които се считат за противници. /БГНЕС

Хага / Нидерландия