Спецсъдът ще гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж

Днес специализираният съд ще гледа делото срещу Николай Малинов за шпионаж, предаде репортер на БГНЕС.

Обвинителният акт срещу Н. М. бе внесен в Специализирания наказателен съд на 23.06.2021 г. Той е предаден на съд за извършено от него престъпление против Републиката (престъпление по чл. 105, ал1, пр. 2 от НК).

В хода на досъдебното производство бяха проведени множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсвания и изземвания, както и личен обиск на обвиняемия. Изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на събраните веществени доказателства, направен бе анализ на събраните справки и документи, относими към предмета на доказване. В рамките на съдебното следствие предстоят разпити на близо 40 свидетели.

БГНЕС припомня, че на 23 юни 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу председателя на Националното движение "Русофили" Николай Малинов, който е и лидер на партията "Възраждане на отечеството", която създаде през 2020 г., за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна. /БГНЕС