Специален прокурор ще повдигне обвинения на Хънтър Байдън до края на септември

Специалният прокурор Дейвид Уайс възнамерява до края на месеца да повдигне обвинения за притежание на оръжие на сина на президента на САЩ Джо Байдън, става ясно от съдебно дело, предаде Анадолската агенция.

Развитието на ситуацията идва, след като през юни Хънтър Байдън сключи споразумение с прокуратурата, според което щеше да избегне затвор и съдебно преследване, като се признае за виновен по две федерални данъчни обвинения и още едно обвинение за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Байдън трябваше да изпълни допълнителни условия като част от споразумението.

Данъчните обвинения са следствие от неплащане на федерални данъци върху доходите в размер на 100 000 долара през 2017 г. и 2018 г.

Съдията от Окръжния съд на САЩ Мариелен Норейка спря изпълнението на споразумението през юли, като постави под въпрос частта от договорката, която щеше да предпази Байдън от затвора по обвиненията за притежание на оръжие. Оттогава преговорите между прокурорите и правния екип на Хънтър Байдън, целящи преразглеждане на сделката, са в задънена улица.

"Законът за бързото съдебно производство" изисква правителството да получи обвинителен акт от голямото жури най-рано до 29 септември 2023 г. Правителството възнамерява да поиска връщане на обвинителен акт по това дело преди тази дата", пишат прокурорите в подаденото заявление.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд издигна Уайс за специален прокурор на 11 август, давайки на службата си повече свобода на действие при провеждането на разследването срещу сина на президента.

Байдън не се е признал за виновен по обвиненията, след като сделката за признаване на вина е била подробно описана./БГНЕС