Спорният пакет „Мобилност“ ще бъде разгледан от ЕП

Предизвикващият гнева на българския транспортен бранш пакет "Мобилност" все пак ще бъде разгледан тази седмица от Европейския парламент. Това стана ясно след днешното гласуване, в което привържениците на пакета надделяха само с 2 гласа - 156 бяха "за" и 154 "против".

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи днешното решение като една от „най-големите грешки“. Според евродепутатите с гласуването се преследват единствено политически цели, защото в транспортната комисия не е постигнато до момента съгласие. Очаква се най-късно утре те да разполагат с превод на предложенията за промени в изготвените от транспортната комисия текстове.

Срещу нас се води икономическа война с политически средства, каза пред БНР Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, в коментар за спорния пакет „Мобилност“.

„Има определена група евродепутати от западноевропейски държави, които явно имат особен интерес, мотивирани са по някакъв начин. Влизането на пакета в проекта на дневен ред дори беше със заобикаляне на правилата. Наясно сме, че противникът ни действа, без да се съобразява с правилата, действа манипулативно, действа под прикритието на това, че се борят за социални права. Срещу нас се води икономическа война с политически средства. В последния възможен момент се вкарва нещо скандално, което три пъти досега е гласувано в ЕП и отхвърлено. Дори вкарвайки го никой, не знае какво точно ще се гласува“, изказа мнението си Арабаджиев.

Според него чисто технически няма как пакетът „Мобилност“ да бъде финирлизаран в този Европарламент. Тук по-скоро отчитаме политическия ефект, каза той. /БГНЕС