Среща на външните министри на Украйна и Индия в Ню Делхи

Министърът на външните работи на Украйна ще започне двудневно посещение в Индия на 28 март, за да обсъди "глобални въпроси", се казва в изявление на Ню Делхи, цитирано от АФП.


Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се срещне с колегата си С. Джайшанкар в Ню Делхи, а също така ще проведе разговори със заместник-съветника по националната сигурност на Индия, съобщиха от индийското външно министерство.

Индия избягва да осъди изрично Русия за нахлуването ѝ в Украйна, дори когато се стреми към по-силни връзки в областта на сигурността със Съединените щати.

Ню Делхи и Москва имат връзки още от времето на Студената война и Русия остава най-големият доставчик на оръжие за най-многолюдната страна в света.

Кулеба ще обсъди "сътрудничеството по регионални и глобални въпроси от взаимен интерес", съобщи Ню Делхи.

Правителството на министър-председателя Нарендра Моди е подложено на критики, че е закупило стотици милиони барели руски суров петрол след нахлуването в Украйна, като по този начин е подсилило военния арсенал на президента Владимир Путин.

Този месец Моди поздрави Путин за преизбирането му и заяви, че очаква с нетърпение да засили връзките, за да развие "специалните" им отношения. /БГНЕС