Станимира Кацарова: Часовникът е заместител на бижуто

Часовникът е един аксесоар и бижу. Часовникът показва вашия статус в обществото. Това заяви в интервю за БГНЕС Станимира Кацарова, която от 10 г. е часовникар, а от почти 2 г. притежава и свое собствено часовникарско ателие.

Кацарова се насочва съвсем случайно към този занаят – отива на интервю за работа за продавач-консултант в часовникарски сервиз и впоследствие се оказва, че работата на часовникарите много ѝ харесва. Гледа, пита и разпитва за тънкостите в занаята и след известно време главният часовникар и мениджър на сервиза ѝ дава шанс да започне обучение. Едва преди две години придобива смелост да отвори и свое собствено часовникарско ателие, в което предлага разнообразие от мъжки, дамски, детски часовници, стенни часовници, а също и перлени бижута.

Според наблюденията на Кацарова в последно време хората се завръщат към традиционните ръчни часовници. „Часовникът е един заместител на бижуто“, каза тя и разказа, че преди векове в Швейцария е забранено носенето на бижута, което кара бижутерите да измислят нов начин как да си изкарват прехраната и по този начин измислят часовника. Часовникарите се стремят да привлекат главно мъжката аудитория, защото мъжете не носят бижута толкова, колкото жените, а с един хубав и скъп часовник мъжът показва своя статус в обществото.

Кацарова отбеляза, че часовникът винаги е добра инвестиция и може да бъде запазен за следващите поколения.

На въпроса какъв часовник би препоръчала – с кожена каишка или метална верижка, тя отговори, че кожената каишка винаги е по-елегантният вариант, но тя издържа от 6 до 12 месеца, ако часовникът се носи всеки ден. „Най-добре като инвестиция е металната верижка, тя издържа малко по-дълго. Но пък с каишка часовникът е по-елегантен“, добави часовникарят.

Един от най-добрите подаръци е часовникът, категорична е Кацарова, като уточни, че часовниците могат да се подаряват по всякакъв повод и на близки, и на не чак толкова близки хора.

Повечето хора вярват, че часовникът е на раздяла и смятат, че ако човек получи такъв подарък трябва да го откупи с дребна монета. Часовникарят обясни, че ако получим часовник като подарък и сме суеверни, можем да го откупим с монета от 1 или 2 лв.

Без значение дали е кварцов или механичен, часовникът изисква поддръжка. Профилактиката на механичния часовник включва разглобяване, почистване, смазване на целия механизъм. „Тази профилактика се прави между третата и четвъртата година на този часовник, за да може да се запази механиката. Във всеки часовник има масло. С течение на годините и на времето това масло старее, колелата започват да се движат по-бавно, води по някой път и до дефектиране на части, затова е хубаво да се прави профилактика“, посочи Кацарова.

Същото важи и за кварцовия часовник. „Колкото и странно да звучи на някои клиенти, в него също има масло, което с течение на времето старее и трябва да се подмени. Там профилактиката е малко по-дълга“, каза часовникарят и допълни, че профилактиката при кварцовия часовник се прави след четвъртата или петата година.

В часовникарското си ателие на ул. „Пиротска“ 47, Кацарова предлага и уникални по рода си часовници на немския бранд S.T.A.M.P.S. Те са чудесен аксесоар дори и за най-претенциозните клиенти, които обичат да експериментират с цветовете.

Циферблатът наподобява пощенска марка, а самите часовници са с грижа към околната среда. „По-голямата част от пластмасата е от рециклирана океанска пластмаса. По тях има веган каишки, има каишки, които са направени от нишките на ананаса, има също така и каишки, които са извлечени от целулозата на дърветата, дори при допир те малко наподобяват на хартия“, обърна внимание часовникарят и отбеляза, че е единствен представител на бранда в България.

Всеки циферблат има уникален цветен дизайн и може да се комбинира по избор на клиента – с каишка или с гривна, като всяка от частите се продава отделно. Кацарова демонстрира и колко бързо се сменя каишката и се заменя с гривна и часовникът става съвсем различен и нов. А хората ги възприемат учудващо добре, като се има предвид, че са от съвсем скоро на българския пазар. „Имам постоянни клиенти, които казват, че просто остават като пристрастени към часовниците. Купувате един циферблат, след време идвате и купувате една каишка, след това гривна, и според настроението ви – дали е мрачно, а искаме вътре в душата да ви е слънчево, си сменяте часовника“, заключи часовникарят. /БГНЕС