Стефан Янев: Да, имало е подслушване. Заварих хаос

Дискредитираните шефове на службите за сигурност ще бъдат отстранени от работа, макар и не уволнени, заяви служебният премиер Стефан Янев в интервю за БНТ. Той добави, че ще се търси ново начало в ръководните структури на тези служби.

"По всички твърдения, които вече излязоха в медийното пространство, отговорът е "да". Разбира се, в момента се извършват проверки. Когато се запознаем с техния резултат, ще имаме и конкретно говорене", заяви Стефан Янев.

Като основни критерии в кадровите си решения премиерът посочи почтеността, професионализма и прозрачността. Той добави, че ако новоназначените лица нарушат тези принципи, ще бъдат отстранявани. „Няма връзка между кадровите решения и Васил Божков”, отговори Стефан Янев на съответния въпрос, като добави, че не познава това лице и нито едно кадрово решение на служебния кабинет не е инспирирано от Божков.

Премиерът Стефан Янев заяви, че няма да се прави ревизия на държавата, което е невъзможно с мандата на едно служебно правителство. Освен подготовката за предсрочните парламентарни избори, приоритети на правителството ще са борбата срещу пандемията, здравеопазването, подкрепа за бизнеса.

"Заварих хаос в държавната администрация, в начина на функционирането ѝ, начина на подготовка и взимане на решение, което, според мен, не отговаря на модела на взимане на решение и прозрачно управление. Това, което заварихме, е едно тежко наследство и ще ни бъде необходимо време, за да бъде подредена в институционален смисъл държавата и нейния държавен апарат", допълни Стефан Янев.

Премиерът обяви още, че ще се промени стратегията за борба срещу пандемията, след като оцени критично досегашния подход. По думите му правителството ще търси точния баланс между адекватни мерки срещу разпространението на заразата, ваксинацията и подпомагането на изнеса.

Подготвя се нова икономическа стратегия, с която обществото ще бъде запозната скоро, разкри още служебният премиер.

Категорично не може да се отстъпи от позицията за Северна Македония, оформена от декларацията на Народното събрание, заяви Стефан Янев в отговор на съответния въпрос. Без парламент страната ни не може да промени позицията си, отбеляза той. В същото време той изрази готовността кабинета да продължи диалога по въпроса, включително на ниво ЕС.

Премиерът потвърди българската позиция за пакетни преговори на ЕС със РС Македония и Албания. /БГНЕС