Стефан Янев на контрол заради опасността от мигрантска вълна

Служебният министър-председател ще вземе участие в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Към премиера има един въпрос и той е свързан с политиката на българското правителство по отношение на опасностите от нова мигрантска вълна следствие на процесите, развиващи се в Афганистан.

БГНЕС припомня, че в четвъртък пък стана ясно, че български военнослужещи ще се включат в действия по предотвратяване на нелегално нахлуване на българска територия на българо-турската и българо-гръцката граница. Между 400 и 700 военнослужещи от двете бригади на Сухопътните войски и от Съвместното командване на специалните операции (СКСО), в зависимост от необходимостта, ще заминат да охраняват границата, а при необходимост ще подпомагат жандармерията и „Гранична полиция“ в тяхната дейност, включително и за изграждане на преградни съоръжения, евакуация, наблюдения на границата.

А след заседанието на кабинета в сряда, Янев съобщи, че България ще даде убежище на до 70 афганистански граждани заедно с техните семейства. Това са граждани, които са работили в българското посолство в Кабул, заедно с българските контингенти на терен. /БГНЕС