Стоянов: България е добър пример за Европа за справяне с кризите

Първостепенната задача беше подготовка на българската икономика за зимата. През месец август чертаехме схеми коя индустрия ще затвори първа, коя втора и т.н. Тогава реалността беше това. Благодарение на Министерство на икономиката негативните сценарии за българската икономика не се състояха. Инфлацията през октомври и ноември е надолу, декември се задържа.

Считам за успех, че България може да е един от добрите примери за Европа как се справи до момента с кризите, които ни заобикалят.

Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов по време на отчетна пресконференция, предаде репортер на БГНЕС.

Стоянов отбеляза, че една от задачите, която е била възложена на министерството е да се включи в преговорния процес с “Лукойл”. “Успяхме с много сериозни преговори. Резултатът е факт. “Лукойл” премести икономическата си дейност в страната и през декември платиха 90 млн. лв. в българския бюджет. На база на този успех и парите, които получихме от тях, следващата седмица на МС ще минат и нови мерки в подкрепа на хората по отношение на високите цени. Ще гласуваме 40% по-евтини карти за обществен транспорт за пенсионерите, 70% намаление за картите за учениците и безплатно пътуване за деца до 10 години”, съобщи служебният министър на икономиката.

Той коментира и решението на парламента за отпадане на мярката за компенсации на горива от 0,25 стотинки. По думите му спирането на тази мярка преди да са разработени други мерки за компенсации е било грешка.

“Няма нищо социално в тази мярка, единствен критерии е да имаш личен автомобил. Считахме за разумно и бяхме планирали мярката да продължи, докато сме готови с нови мерки. Депутатите, взимайки това решение от 1 януари да се спре мярката, ни изненадаха”, подчерта той. Стоянов категорично заяви, че служебният кабинет не е спрял мярката и това е направено от парламента.

Служебният министър на икономиката отбеляза, че цените на горивата са спаднали с последните месеци и посочи: “Дизелът, когато ние застъпваме е бил 3,50 лв., а до ден-днешен е 2,93 лв. Около 15 % намаление. Бензин е бил 3.34 лв., а днес е около 2,59 лв. Тук са около 20% спад. Успяхме да намалим толкова много цените, защото те са били прекалено високи и просто ги заварихме. До ден-днешен цените в България са най-ниските в Европа, може би с Румъния са на сходни равнища”, категоричен е той.

По думите му цените в България са спаднали два пъти спрямо останалите държави.

Стоянов подчерта, че инфлацията се усеща от всеки човек всеки ден, когато отиде в магазина. “Още през октомври инфлацията се понижи с 1 пункт, ноември почти един пункт надолу”, каза той и посочи, че това се дължи на работата на министерствата, както и спадът на цените на горивата. “Януари месец се надявам тази тенденция да продължи”, изрази надежда той.

По думите му инфлацията е важна предвид бъдещото ни влизане в еврозоната. “Силно се надявам дотогава инфлацията в България да е едноцифрено число. Със сигурност всички ще се съгласят, че цените вече не растат. В следващите месеци ще се опитаме да търсим начини и мерки постепенно да стимулираме по-бързия спад на цените на стоки от първа необходимост”, обясни Стоянов. Той отбеляза, че това, което и от бизнеса признават е, че е нормално в несигурни времена всеки по веригата да се застрахова и да вдигне малко цените.

Служебният министър на икономиката уточни, че диалогът с бизнеса е много важен за тях. “Институциите трябва да се допитват до хората, работодателите и синдикатите. Още първата седмица започнахме именно с това, сформирахме работни групи. Имаше и отраслови съвети, някой свикахме, други предстои да свикаме. Работата с бизнеса беше на добро ниво”, категоричен е той.

Стоянов коментира и работата, която са свършили във връзка с членството на страната в ОИСР.

“Приехме промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Една от сериозните забележки, която дойде от ОИСР е как се управляват публичните предприятия. С тези промени сме дали предимство на експертността, а не на политиците“, уточни той.

Служебният министър на икономиката обясни, че когато са започнали работа са заварили 1/3 от местата на търговските аташета в чужбина празни. “Оказа се, че нямаме търговски представители в Италия, Франция, САЩ, Китай, Индия”, съобщи той. По думите му в работна група се е работило по разработване на мерки, които да дадат яснота на служителите, които заемат позицията търговско аташе.

Той обясни, че по време на мандата му са наблегнали не само върху инвестиции, но и върху партньорства на чуждестранни компании с български. “В тази посока се опитахме да правим повече предложения към чуждите компании”, уточни той. Стоянов напомни, че са провели среща с чуждите компании, за да видят как се чувстват и развиват в страната, защото именно до тези компании се допитват инвеститорите, когато се колебаят дали да инвестират в страната.

Стоянов подчерта: “200 000 лв. успяхме да заделим за ремонт на министерството. В моя кабинет са сменени три крушки. По отношение на модернизацията на министерството успяхме да пуснем нов сайт и нова поща“, каза той.

Служебният министър на икономиката съобщи: “Не съм получил покана за следващия служебен кабинет и не са водени разговори с мен. Ако получи покана, Стоянов ще проведе разговори с президента. „Ако разговорът е положителен, бих се съгласил”, добави той.

“Когато станах министър имаше 255 оръжейни сделки, чакаха за 1 млрд. лв.

Голямата част със сигурност сме одобрили. Имало е доста износ за Полша. Дали е имало скрит износ за Украйна не мога да кажа. По документи е ясно, че 2021 г. износът за Полша е 12 млн. лв. По думите му 2:1 е съотношението на сделки разрешени по време на предишното правителство и на служебното правителство в момента. “Ако е имало тайно уговорки, със сигурност предишният председател на комисията е знаел”, уточни Стоянов. /БГНЕС