Столтенберг: Черна гора показа, че на Балканите реформите са възможни

Черна гора винаги може да разчита на НАТО. Нашата мисия „Air policing” продължава да защитава небето на вашата страна със самолети от Италия и Гърция. НАТО и съюзниците също показаха силна солидарност и подкрепа за Черна гора по време на пандемията от COVID-19, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Победа”.

Черна гора е уважаван съюзник, който дава важен принос за общата сигурност с войски, които служат в Многонационалната бойна група на НАТО в Латвия и в мироопазващата мисия КФОР в Косово. Похвален е също фактът, че Черна гора увеличава разходите за отбрана, което е проява на силна ангажираност към НАТО.

Столтенберг заяви, че Черна гора винаги може да разчита на алианса.

Убеден съм, че Черна гора ще остане лоялен съюзник в НАТО, отговаряйки на стандартите на съюзниците, в полза на общата ни сигурност.

„НАТО е решена да помогне на балканските страни да проведат реформи в полза на гражданите, което не е лесен път. Това изисква реална ангажираност и реален напредък в реформите и помирението, но е възможно, както показаха Черна гора и Северна Македония. Затова призовавам всички лидери в региона да покажат своя ангажимент за реформи и помирение”, подчерта той.

Вторият мандат на Столтенберг като генерален секретар на алианса изтича през септември тази година. През последните седем години начело на НАТО алиансът прие двама нови членове, а също така се изправи пред нови предизвикателства за сигурността. Ето защо НАТО ще продължи да се адаптира към един все по-непредвидим и конкурентен свят и чрез обединените действия на съюзниците, каза Столтенберг.

Основната задача на НАТО е да продължи да осигурява надеждно и ефективно възпиране и отбрана и ние го направихме, като предприехме всички необходими мерки, за да гарантираме, че нашите сили остават бдителни и в готовност да отговорят на всяка заплаха. Това обясни генералният секретар в отговор на въпрос дали съществуват опасения, че съюзниците няма да могат да изпълнят финансовите си ангажименти към НАТО заради корона кризата.

„Няма съмнение, че пандемията от COVID-19 поставя нашите икономики под сериозен натиск. Изразявам съжаление към всички, които са изправени пред финансова несигурност. Знам, че приоритизирането на разходите за отбрана по време на здравната криза не е лесно, но предизвикателствата пред сигурността, пред които сме изправени преди пандемията, не са изчезнали. Те включват самоуверена Русия, тероризъм, кибер и ракетни заплахи, изменението на климата и последиците за сигурността, произтичащи от възхода на Китай. Ето защо трябва да продължим да инвестираме в нашата сигурност. Както казах, не можем да позволим тази здравна криза да се превърне в криза на сигурността”, подчерта генералният секретар.

В интервюто си той коментира и ситуацията на Западните Балкани и предизвикателствата за сигурността в региона. Столтенберг подчерта, че Западните Балкани са изминали дълъг път след конфликта от 90-те години на миналия век, но въпреки това е налице нарастващо напрежение както в Косово, така и в Босна и Херцеговина, с по-агресивна реторика, закъсали реформи и чуждестранни участници, работещи за подкопаване на напредъка.

НАТО ще продължи да насърчава стабилността, сигурността и сътрудничеството в региона, включително посредством ежедневната работа на KFOR в Косово и офисите на алианса в Сараево и Белград. „Нашето сътрудничество с Европейския съюз остава от основно значение и ние ще продължим да работим заедно за запазване на стабилността и подкрепа на реформите”, каза генералният секретар на НАТО.

Що се отнася до Босна и Херцеговина, нейните уникални структури са важни за стабилността на страната. Въоръжените сили са една от най-силните мултиетнически институции в тази държава и едно от най-значимите постижения на Дейтънския мирен договор беше създаването на Обединените въоръжени сили.

„В края на войната имаше повече от 400 000 войници, разделени между трите армии; днес има една-единствена професионална армия от около 10 000 войници и 5 000 резервисти под единно командване. Всеки опит за отслабване на институциите на държавно ниво само ще подкопае сигурността на Босна и Херцеговина. Това ще има и негативни последици за нейната икономика и регионална стабилност. Затова сме изцяло ангажирани да продължим да подкрепяме всички усилия за насърчаване на реформите и гарантиране на ефективното функциониране на държавните институции”, каза Столтенберг и призова политическите лидери да работят конструктивно и да покажат политическа воля в полза на всички граждани в Босна и Херцеговина.

Що се отнася до Сърбия, НАТО уважава политиката на военен неутралитет на Белград и възнамерява да изгради силно партньорство със Сърбия.

„Изправени сме пред общи предизвикателства за сигурността и партньорството с НАТО може да донесе реални ползи за Сърбия и нейните граждани, но също и за по-широкия регион. Работим със Сърбия за реформиране на техните сили и институции за сигурност. Обучаваме сръбски офицери за участие в международни учения за мир. Сърбия също така работи с НАТО за обучение на иракски военни лекари. Само преди няколко години Сърбия беше домакин на най-голямото извънредно учение на НАТО, помагайки на съюзниците от НАТО, както и на Сърбия и други партньори да се подготвят по-добре за справяне с природни бедствия като наводнения и горски пожари. Така че нашето сътрудничество донесе реални ползи и очаквам с нетърпение нашето партньорство да продължи”, каза Столтенберг.

Той коментира и ролята на Русия на Западните Балкани, която, по неговите оценки, е деструктивна. За пример даде съвместния опит на Русия и Китай в ООН да подкопаят усилията на международната общност за възстановяване на мисията "Алтеа" на ЕС в Босна. „Това е само един пример за руско и китайско влияние в Западните Балкани, който не е полезен. Виждали сме също хакерски атаки, дезинформация, сплашване и други дестабилизиращи дейности. Ние напълно уважаваме суверенното право на всяка нация да избира свои собствени политически договорености и мерки за сигурност и призоваваме Русия да направи същото. Това е основният принцип на европейската сигурност, който всички подписахме, включително Русия”, заяви в интервюто си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. /БГНЕС

Подгорица / Черна гора