Столтенберг: Грузия ще бъде член на НАТО

Грузия ще стане член на НАТО, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той повтори ангажимента на блока да предостави на бившата съветска република евентуално членство, въпреки ожесточената опозиция на Москва.

Столтенберг беше в грузинската столица Тбилиси, за да присъства на 12-дневните съвместни военни учения на НАТО и Грузия, които започнаха миналата седмица.

"29-те съюзници ясно заявиха, че Грузия ще стане член на НАТО", заяви Столтенберг на пресконференция заедно с премиера на страната Мамука Бахтадзе.

"Ще продължим да работим заедно, за да се подготвим за членството на Грузия в НАТО", добави той.

Очевидно имайки предвид Русия, Столтенберг каза, че нито една страна няма право да оказва влияние върху политиката на НАТО на отворени врати.

"Ние не приемаме, че Русия - или която и да е друга сила - може да реши какво може да прави (НАТО)," каза той.

На срещата на върха през 2008 г. в Румъния лидерите на НАТО заявиха, че Грузия ще се присъедини към блока на неуточнена бъдеща дата, но досега отказаха да поставят страната на официалния път към членство.

Перспективата за присъединяване на Грузия към НАТО се възприема от Кремъл като западно навлизане в традиционната руска сфера на влияние.

Бахтадзе заяви от своя страна, че Москва няма право да попречи на една суверенна държава да избере "своите мерки за сигурност".

"Членството в НАТО е избор на грузинския народ и е залегнало в нашата конституция", каза той.

Съвместните маневри включват 350 военнослужещи от САЩ, Великобритания, Франция, Германия и 17 други съюзнически държави, както и Азербайджан, Финландия и Швеция.

Напрежението между Тбилиси и Москва за прозападната ориентация на Грузия и контрола за отцепилите се региони Абхазия и Южна Осетия доведе до кратка, но кървава война през 2008 г. По време на конфликта Русия разгроми малката армия на Грузия само за пет дни и призна независимостта на отцепилите се територии. Тогава Москва разположи там военни бази, което Западът и Тбилиси осъдиха като "незаконна военна окупация".

Миналата година руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че евентуалното влизане на Грузия в НАТО "може да предизвика ужасен конфликт". /БГНЕСНАТО,