Столтенберг: НАТО и ЕС обсъждат как да укрепят защитата на критичната инфраструктура

На срещата на върха на министрите на отбраната в Брюксел днес НАТО представя на ЕС актуална информация за защитата на критичната инфраструктура, включително подводните интернет кабели и газопроводите в Балтийско море и в съседство с Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.


Той добави, че неотдавнашните повреди на тръбопроводите и кабелите за интернет в Балтийския коридор между Естония и Финландия вече са довели до засилено присъствие в района, където патрулират кораби, самолети и дронове на НАТО.

Първоначално Естония заяви, че смята, че китайски кораб е причинил повредата случайно с котвата си, но впоследствие обяви, че не изключва възможността за повреда поради умишлени действия на чужда държава.

"В момента сме в процес на създаване на нов център към Морското ни командване в Обединеното кралство, за да координираме по-добре усилията на съюзниците за работа с партньорите, за работа с Европейския съюз, но също така и за работа с частния сектор", коментира Столтенберг. "Необхдим е по-добър обмен на информация и за увеличаване на усилията за защита на критичната подводна инфраструктура", уточни той.

Йенс Столтенберг и министрите ще обсъдят и "трудната" ситуация на бойното поле в Украйна.

"Интензивните боеве продължават и сутиацията е трудна. Това само прави още по-важно да поддържаме и засилваме подкрепата си за Украйна, защото не можем да позволим на президента Путин да победи. Украйна трябва да победи като суверенна независима държава в Европа и в наш интерес е да я подкрепим", подчерта генералният секретар. /БГНЕС