Столтенберг: Осъждаме оттеглянето на Русия от сделката за зърното в Черно море

НАТО осъди оттеглянето на Русия от сделката за черноморското зърно това лято и приветства усилията на Турция да възстанови споразумението, предаде Анадолската агенция.


"Осъждаме това, че Русия се оттегли от сделката за зърно в Черно море. Приветстваме усилията на Турция да възстанови сделката ", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Комисията по външни работи на Европейския парламент.

"И, разбира се, най-добрият начин да се осигури безопасно и сигурно транспортиране на зърно от Украйна е да се сложи край на войната", добави Столтенберг.

На 17 юли Русия преустанови участието си в пакта, сключен с посредничеството на Турция и ООН, за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна.

Москва многократно се е оплаквала, че Западът не е изпълнил задълженията си по сделката и че има ограничения по отношение на плащанията, логистиката и застраховката на доставките на собствения ѝ износ на храни и торове.

След срещата си с руския президент Владимир Путин, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се изказа оптимистично за съживяването на сделката, като заяви, че вярва, че скоро ще бъде постигнат "добър резултат".

САЩ и други международни участници също похвалиха усилията на Турция както за постигане на сделката за зърното, така и за работа за нейното продължаване./БГНЕС