Стотици миньори протестираха в Сараево след месеци неплатен труд

Стотици миньори протестираха в босненската столица Сараево с искане за обезщетение за месеци неплатен труд и се срещнаха с представители на правителството, предаде АФП.


Босна и Херцеговина (БиХ) продължава да е силно зависима от 11-те си големи въглищни мини за своите енергийни нужди, дори когато страната е подложена на натиск да търси по-чисти източници на енергия, докато се бори за членство в ЕС.

Секторът отдавна е засегнат от лошо управление, неизплащане на пенсии и недобри резултати по отношение на опазването на околната среда.

Към проблемите се прибавят и твърденията на повече от 600 служители от босненската въглищна мина "Зеница", че от декември насам не са получавали заплати и призоваха властите да предприемат действия.

"Тази година не сме получили нито една заплата. Смятам, че някой трябва да се запита как живеем, от какво живеем. Имаме семейства. Това е срамно", каза 51-годишният миньор Алмир Мандзука.

На пресконференция след митинга Ведран Лакич, министърът на минното дело във федерацията на Босна и Херцеговина, заяви, че официалните лица се надяват до следващата седмица да постигнат решение за изплащане на заплатите на миньорите.

Профсъюзните лидери предупредиха за по-нататъшни действия, ако исканията им не бъдат изпълнени.

"Ако това не се случи по някаква причина, миньорският съюз ще подготви своята реакция", заяви Синан Хусич, който ръководи Независимия миньорски съюз.

Протестът се провежда в момент, когато мината в Зеница е в процес на финансово преструктуриране, което поражда опасения, че съоръжението ще бъде затворено в близко бъдеще, след като бъдат съкратени около 200 служители.

Около две трети от електроенергията, произвеждана в БиХ, се генерира от няколко предимно остарели, управлявани от държавата електроцентрали на въглища, построени по времето на комунизма.

Около 17 000 души работят в 11-те босненски въглищни мини и петте топлоелектрически централи, както и на хиляди други позиции в свързаните с тях отрасли.

С оглед на членството в ЕС БиХ е поела ангажимент до 2050 г. икономиката ѝ да премине към възобновяеми енергийни източници.

Босненските миньори също така изпитват затруднения да продължат работа и да се пенсионират, тъй като техните работодатели години наред не са внасяли вноски за техните пенсии.

По-рано този месец лидерите на ЕС се съгласиха да започнат разговори с БиХ за присъединяване към блока, въпреки че преговорите ще започнат сериозно едва след като балканската страна приеме още ключови реформи./БГНЕС