Световната преса: Путин спечели съмнителни избори без реална конкуренция

Президентът на Руската федерация Владимир Путин получи 85,13% от гласовете след обработката на 100% от протоколите на изборите за държавен глава. Изборите бяха широко отразени от международната преса, предаде репортер на БГНЕС.

„Владимир Путин заяви, че Русия няма да бъде "сплашена", като приветства изборната победа, която проправя пътя на бившия шпионин да стане най-дългогодишният руски лидер от повече от 200 години насам. Всички основни опоненти на 71-годишния Путин са мъртви, в затвора или в изгнание, а той ръководи безмилостните репресии срещу всеки, който публично се противопоставя на управлението му или на военната му офанзива в Украйна“, пише АФП.

„Владимир Путин може да изпревари Йосиф Сталин и да стане най-дългогодишният лидер на Русия от повече от 200 години. Хиляди опоненти протестираха пред избирателните секции, а САЩ заявиха, че вотът не е бил нито свободен, нито честен“, анонсира Ройтерс.

Политико озаглави новината: „Путин може би е най-големият измамник на фалшивите си избори“.

„След като официалните резултати показват, че е спечелил 9 от всеки 10 гласа, дали руският автократ не е прекалил? Няма съмнение, че Путин ще използва резултата като доказателство за масова подкрепа. Но подобни опорочени избори - в които всички претенденти бяха смазани и дори мъртвите може да са гласували за него - рискуват да подкопаят политическата стабилност, за която той жадува. Тези избори бяха исторически минимум за постсъветска Русия“, добави медията.

“Лидерът на Русия заяви, че основните му задачи ще бъдат спечелването на войната в Украйна, а укрепването на въоръжените сили ще бъдат основните му цели”, съобщи „Евронюз“.

„Владимир Путин спечели категорична победа на президентския вот в Русия, докато хиляди хора в страната и по света протестираха срещу задълбочаващата се диктатура, войната в Украйна и режисираните избори, които можеха да имат само един победител“, анонсира „Гардиън“.

„Киев индипендънт“ публикува новината със заглавие: „Путин "печели" фалшифицираните избори в Русия; украинците в окупираните територии гласуват под дулото на оръжие“.

Си Ен Ен също отрази новината, пишейки: „Руският лидер си осигури пети мандат чрез съмнителен национален плебисцит. Дава ли му това право да продължи да действа в Украйна, както намери за добре?“

„Руският президент Владимир Путин е на път да спечели пети мандат след тридневните избори в цялата страна, сочи екзитпол. Победата никога не е била под въпрос, тъй като основните му опоненти са мъртви, в затвора или в изгнание“, отбеляза „Дойче веле“. /БГНЕС