Световното богатство скача с 38% до 2027 г.; най-бързо забогатяват Русия, Мексико, Индия и Бразилия

Глобалното богатство, измерено в лични активи, вариращи от недвижими имоти до акции, ще нарасне с 38 процента до 2027 г., движено главно от нововъзникващите пазари, според проучване, публикувано днес от Credit Suisse и UBS.


Годишният доклад за глобалното богатство, който оценява богатството на 5,4 милиарда възрастни в 200 пазара, показва, че глобалното богатство ще достигне 629 трилиона долара през следващите пет години.

През 2022 г. се наблюдава първият спад на нетното глобално богатство на домакинствата след световната финансова криза през 2008 г. В номинално изражение нетното частно богатство е намаляло с 2,4 процента миналата година, като загубата е концентрирана в по-проспериращите региони като Северна Америка и Европа, сочи докладът.

Най-голямо увеличение на богатството през миналата година е регистрирано в Русия, Мексико, Индия и Бразилия. Докладът прогнозира, че богатството в развиващите се икономики, включително страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – ще нарасне с 30 процента до 2027 г.

Очаква се по-нататъшният растеж на нововъзникващите пазари да допринесе за намаляване на глобалното неравенство в богатството през следващите години. Финансовите активи отбелязаха най-голям спад миналата година, за разлика от нефинансовите активи, като недвижимите имоти, които останаха устойчиви. Взето индивидуално, това означава, че един възрастен е бил с 3198 долара "по-беден" до края на миналата година.

Въпреки това „световното медийно богатство, което може би е по-значим показател за това как се справя средният човек, всъщност се е увеличило с 3% през 2022 г., за разлика от спад на богатството от 3,6% на възрастен“, се казва в доклада. Това богатство се е увеличило пет пъти през този век, до голяма степен поради бързото нарастване на богатството в Китай. /БГНЕС