Съветът за сигурност на ООН ще заседава относно кризата в Хаити

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание относно обхванатата от насилие Хаити, където мародерски банди заплашват с кървава гражданска война, ако отсъстващият министър-председател Ариел Анри не се оттегли от поста, предаде АФП.

Въоръжените групировки, които контролират голяма част от страната, започнаха координирани усилия за свалянето на Анри. Летището, затворите, полицейските участъци и други стратегически обекти в столицата Порт-о-Пренс са обект на нападения.

На 4 март влиятелният лидер на бандата Джими Черизие предупреди, че настоящият хаос ще доведе до гражданска война и "геноцид", ако министър-председателят не се оттегли.

"Ако Ариел Анри не подаде оставка, ако международната общност продължи да го подкрепя, ще се насочим направо към гражданска война, която ще доведе до геноцид", подчерта той.

Анри трябваше да се оттегли през февруари, но вместо това се съгласи на споразумение за споделяне на властта с опозицията до провеждането на нови избори.

Поне 15 000 души са избягали от най-тежко засегнатите части на Порт-о-Пренс, а ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк предупреди, че ситуацията е "отвъд границите на допустимото", като тази година в цялата страна са убити 1193 души от бандитско насилие. /БГНЕС