Тайландският парламент прие законопроект за еднополовите бракове

Парламентът на Тайланд прие законопроект за еднополовите бракове, проправяйки пътя на кралството да стане първата държава в Югоизточна Азия, която признава равенството на ЛГБТК браковете.


Законопроектът беше приет с 399 на 10 гласа в долната камара, въпреки че все още трябва да бъде одобрен от Сената, преди да бъде одобрен от краля и след това публикуван в Кралския вестник.

По време на новината един от представителите внесе в залата огромен флаг на дъгата.

"Днес обществото ни доказа, че го е грижа за правата на ЛГБТ", заяви пред АФП Тунявай Камолвонгват, член на прогресивната партия Move Forward, която настоява за правата на ЛГБТ+.

"Сега най-накрая ще имаме същите права като другите."

В цяла Азия само Тайван и Непал признават еднополовите бракове, а индийският върховен съд отложи решението на парламента през октомври.

И докато кралството се радва на гостоприемна репутация за международната ЛГБТИ+ общност, тайландските активисти от десетилетия се борят срещу консервативните нагласи и ценности.

Предложението променя позоваванията на "мъже", "жени", "съпрузи" и "съпруги" в закона за брака с неутрални по отношение на пола термини

То означава също, че ЛГБТ+ двойките за първи път ще могат да се възползват от правата на наследяване и осиновяване в кралството. /БГНЕС