Терористичен ад във Виена

Терористични атаки разтърсиха центъра на Виена снощи. Няколко въоръжени мъже откриха огън малко след 20 ч. местно време на оживена улица. На прицел бяха взети шест места в центъра, сред които зона близо до главната синагога и зоната до операта. На този етап не може да се каже дали синагогата е била основната мишена на атаката. Нападението е започнало, след като тя вече е била затворена.

На улицата в близост до синагогата се чути около 50 изстрела, а в един бар се чува и стрелба. Нападателите са открили огън от картечница. Според вестник „Кронен Цайтунг“ един от нападателите се е взривил. Информацията остава противоречива. Все още не е потвърден официално броят на загиналите. По първоначални данни бе съобщено за 7 убити, но по-късно техният брой бе намален до двама души. След часове на напрежение, последвали стрелбата в центъра на Виена в телевизионно интервю канцлерът Себастиан Курц коментира инцидента: „Това определено беше терористична атака“, каза той и потвърди за поне 15 ранени, съобщава австрийското издание „Курир“. Канцлерът помоли населението да следи новините и остане вкъщи, тъй като опасността все още не е ликвидирана напълно. Курц подчерта, че има "много напрегната ситуация със сигурността", особено във Виена. Няколко извършители все още се издирват, полицейската операция е в разгара си. Дали хората могат да излязат отново нормално на улицата утре зависи от следващите часове. Опасността все още не е напълно предотвратена. Нищо не може да се каже за предисторията на кървавия акт. Предвид близостта на местопрестъплението до главната синагога на Виена, не може да се изключи антисемитски произход. Вицеканцлерът Вернер Коглер спомена за „шокиращ терор“. „Всички споделяме загрижеността и траура за жертвите и ранените“, написа заместник-канцлерът и зелен лидер в Туитър. "Моля, останете вкъщи и следвайте инструкциите на службите за спешна помощ", каза Коглер. Вицеканцлерът благодари на всички спешни служби, които са дали живота си, за да защитят всички хора, живеещи във Виена.

Федералният президент Александър Ван дер Белен също е дълбоко загрижен от предполагаемата терористична атака в центъра на Виена. „Нашите мисли и съболезнования се отправят към жертвите, ранените и техните семейства“, написа Ван дер Белен в Туитър. "Ще защитим заедно и решително нашата свобода и демокрация с всички средства", подчерта федералният президент. Ван дер Белен благодари на международните държавни и правителствени ръководители от името на републиката за израза на подкрепа. Той също така благодари на всички полицаи, медицински екипи и въоръжени сили, "които се ангажират да защитят нашата демокрация и свобода, като излагат живота си на риск". 15 ранени се лекуват в общо шест болници, обясни медицинският директор на Виенската здравна асоциация Майкъл Биндер. „Незабавно са създадени допълнителни възможности за прием на пострадали от атаките. В момента няма такава необходимост“, допълни той. „Броят на необходимите легла за травматични операции засега е достатъчен. Но ние сме подготвени за всички възможни ситуации. В момента някои от ранените са подложени на операция, но няма допълнителна информация за състоянието им. Лекуват се и огнестрелни рани“, заяви Биндер и допълни, че напрежението в болниците поради липса на легла за лечение на COVID-19 не засяга случая, защото травматологиите, които приемат ранените са в друг сектор. /БГНЕС