Топлото време и производството на вятърна енергия благоприятстват ситуацията с газа в Европа

Европейските държави продължават да черпят синьо гориво от подземните газови хранилища (ПГХ) с минимални темпове, а производството на вятърна енергия в региона надхвърля 30% от общото количество, достигайки едно от най-високите от 2022 г. нива, показват данни на Gas Infrastructure Europe и Европейската асоциация за вятърна енергия.

На 8 януари сутринта газовите хранилища в Европа са запълнени на 83,18%, което е спад с 0,01 процентни пункта спрямо предходния ден, според уебсайта Gas Infrastructure Europe. Общото количество газ в хранилищата в региона е почти 90,5 млрд. куб. м, докато в началото на януари миналата година то е било с около 35 млрд. куб. м по-малко.

Ниският процент на изтегляне от газохранилищата е свързан с връщането на топлото време в Европа и увеличеното производство на вятърна енергия.

Блумбърг отбеляза, че в региона се очаква най-топлият януари през последните години. Данните на Wind Europe показват, че в неделя производството на електроенергия от вятърни паркове в Европейския съюз е съставлявало 31,6% от общото производство, което е един от най-високите проценти от 2022 г. насам и е два пъти повече от средното годишно ниво от около 15%.

Цените на природния газ в Европа спаднаха с повече от 30% на годишна база до 760 щатски долара за хиляда кубични метра през изминалата търговска седмица на фона на топлото време, високата производителност на вятърни генератори и ниските нива на изтегляне от ПГХ. /БГНЕС