Торнадо в Чехия уби трима, рани десетки и нанесе тежки материални щети

Две хиляди жилищни сгради са били напълно или частично разрушени от преминалото през градовете Бржецлав и Годонин в Югоизточна Чехия торнадо.

Информация по този въпрос предостави на днешната среща с журналисти в Брюксел премиерът на страната Андрей Бабиш.

„Такова стихийно бедствие не е имало никога у нас”, подчерта той.

За справяне с последиците от катастрофата е привлечена и армията.

Пострадали са 2 000 жилищни сгради, а загубите се изчисляват на стотици милиони крони, обясни премиерът.

Над 40 000 семейства останаха без електричество в пострадалите от торнадото райони, съобщи националната телевизия на Чехия.

Заради повредени далекопроводи и паднали на пътя дървета е преустановено движението на влаковете в два железопътни участъка. Затворена е и международната магистрала в района на Бржецлав. Разрешава се преминаването единствено на автомобили, които участват в справянето с последиците от стихийното бедствие.

Властите решиха да окажат финансова подкрепа на гражданите, чиито домове бяха унищожени от торнадото. Те ще получат дотация в размер на 2 млн. крони (ок. 80 000 евро) и още 3 млн. крони (120 000 евро) заем с изгодна лихва за възстановяване на жилищата си. Държавата отпуска оперативно стотици милиони крони за възстановяване на населените места.

Според информацията, вследствие на стихията са загинали трима души. Медицинска помощ в болниците са потърсили около 300 пострадали.

Бабиш ще отлети днес по обед за Бърно – административния център на Южноморавския край, откъдето ще отпътува към района на бедствието.

Късно снощи световните медии съобщиха, че торнадо е разрушило къщи в югоизточната част на Чехия, припомня БГНЕС.

"Ние изчисляваме броя на ранените хора на 100-150, сред тях има деца и възрастни граждани," каза говорителката на регионалната служба за спешна помощ Михаела Ботова пред Чешката телевизия.

Вътрешният министър Ян Хамачек заяви, че очаква "много изгубени животи" и допълни, че на мястото на бедствието работят екипи за издирване и спасяване, специализирани в намирането на хора под отломки.

Спасителите заявиха, че техните австрийски и словашки колеги ще им окажат помощ.

Торнадото удари няколко населени места, включително град Ходонин на чешко-словашката граница, където е ранило доста хора и е разрушило старчески дом.

Видеокадрите от Ходонин в социалните мрежи показват разрушени сгради, преобърнати автомобили, изкоренени дървета и няколко пожара.

Чешката новинарска агенция CTK цитира кмета на Хруски, който каза, че половината от селото му е било изравнено със земята.

Торнадото в Чехия е рядкост. Последното е от 2004 г., когато бяха повредени около 50 къщи в източния град Литовел. /БГНЕС

Бърно / Чехия