Тошко Йорданов нарече ГЕРБ „мафиотска структура”, Атанасова се закани, че ще го посрещнат 600 хил. души на улицата

Грозен скандал в пленарната зала на Народното събрание се разиграва в петък сутрин, предава репортер на БГНЕС.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ” Тошко Йорданов нарече ГЕРБ "мафиотска структура" от най-високата трибуна в държавата.

От своя страна Александър Ненков от ГЕРБ отговори, че хора с тениски не могат да дават квалификации и обвини председателката Ива Митева в безсилие.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова поиска Митева да наложи наказание на Йорданов и отстраняването му от пленарна зала. Митева обаче му направи забележка.

Това, че Тошко ви е партиен шеф не означава, че може да му давате да обижда ПГ или отделни лица. На Тошко му липсват елементарни познания не само за правилника, но и за културата на всеки един човек. Г-н Тошко, искате ли 600 хиляди граждани да ви посрещнат на улицата, заяви Атанасова.

"Председателят може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три народен представител, който оскърбява Народното събарние. Г-н Йорданов оскърби Народното събрание като два дни поред нарича една парламентарна група с различни прилагателни. Моля ви, наложете по-тежко парламентарно наказание от забележката, която не чухме категорично да бъде наложена от вас. Г-жо председател, в противен случай се следва един прецедент, който в никакъв случай не води до доверие в тази институция, до доверие в народните представители и в парламентаризма", каза тя.

В отговор Ива Митева посочи, че е наложила наказанието, което е сметнала за необходимо.

В крайна сметка, след два дни хаос и скандали в пленарна зала, тръгнали заради промените в Закона за НСО, те се оказаха приети. Промените предвиждат службата да охранява само председател на парламент, премиер и президент.

В началото на днешния ден, Ива Митева, след като се запознала със стенограмите от четвъртък, каза, че гласуванията по законопроектите са били нищожни. След два председателски съвета днес обаче те вече не са такива. Ива Митева предложи на ГЕРБ да се обърнат към Конституционния съд. /БГНЕС