Тошко Йорданов размаха пръст на Иванов и Манолова, обвини в престъпление Асен Василев

Христо Иванов и Мая Манолова, вие явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва и да потрива доволно ръце. Водите нещата към следващи избори. Изумително е, че не разбирате това. Още по изумително е, ако го разбирате и въпреки всичко го правите. Ако продължавате така, това ще се случи и вие ще сте виновни.

Това заяви от трибуната на парламента председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, предаде репортер на БГНЕС.

„Вчера от трибуната на НС съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов прочете декларация от името на парламентарната група. В Тази декларация бяха предявени амбиции и желание за намеса по отношение на състава на бъдещия МС и личностите, които да заемат постове в него. Четири дни преди тази декларация, по инициирана от ИТН среща тук, в това НС, политическото ръководство на нашата партия се срещна с политическото ръководство на ДБ. На тази среща от ДБ категорично заявиха, че нямат и няма да имат претенции относно личностите, които ще представляват бъдещата изпълнителна власт. Не знаем какво се е случило през изминалите четири дни, но тази позиция коренно е променена“, заяви Тошко Йорданов.

Той обвини Христо Иванов, че си е позволил от трибуната на парламента да изяви претенции относно бъдещия кабинет, но и да посочи конкретни личности, които трябва да седнат в министерски кресла - Кирил Петков, Асен Василев, проф. Николай Денков, които са чест от сегашния служебен кабинет, заради тяхната „експертиза и морална чистота“.

„Дали това е така?“, попита съпредседателят на ИТН и изнесе факти, свързващи финансовият министър Асен Василев с фирма, която е била умишлено фалирана докато той е неин директор. След това Василев извадил част програмистите от нея и основава нова фирма със същата дейност – продажба на самолетни билети. Това принуждава инвеститорът да заведе съдебни дела, а съдебно-техническа експертиза доказва, че новият продукт на фирмата на Василев е направен чрез код, откраднат от компютър лично от него, разказа още Тошко Йорданов.

„Човек, откраднал интелектуална собственост, което е доказано в лондонския съд, не трябва да бъде български министър. Разбираме думата симпатия, но когато говорим за хора, носещи обществена отговорност, предпочитаме министри, които нямат проблеми със закона“, посочи още зам.-председателят на ИТН.

„Още веднъж ще попитам какво се случи през тези четири дни, че ДБ се отметна от своята позиция и изведнъж реши да поставя условия, да изразява претенции и да се опитва да реди кабинет, без да е силата, която е спечелила изборите. За нас това е изненадващо и неприемливо. Буди един въпрос: Какви игри се играят в 46-ото НС?“, попита още Тошко Йорданов. /БГНЕС

След изказването си от парламентарната трибуна Тошко Йорданов даде брифинг в парламента и заяви, че в момента другите две политически сили - ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме” - имат възможност да преосмислят на трезва основа позицията си и наистина да изберат кой е врагът.

"Ние сме против този мафиотски модел на ГЕРБ и е хубаво другите две партии, или политически формации, да вземат да преценят кой им е врагът, защото ако отидем на избори в момента, вината ще е на тях. В тях е решението и те могат да могат върнат ГЕРБ с по-добри резултати", каза Йорданов.

Филип Станев заяви, че за тях е неразбираемо как е възможно в рамките на няколко дни така драстично да се промени позицията на ДБ. „На разговорите, които проведохме открито, честно и джентълменски те категорично заявиха, че няма да имат властови претенции по отношение на това кой да заема министерски кресла. Вчера чухме съвсем друго нещо, съвсем друга декларация, съвсем друга позиция. Ние не знаем какво се е случило през тези 4 дни, но тази позиция се е променила драстично”, каза той.

Тошко Йорданов посочи, че има още време, най-малкото не им е връчен мандатът. „В момента другите две политически сили, говоря за ДБ и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, имат възможност да преосмислят на трезва основа позицията си и наистина да изберат кой е врагът. ГЕРБ и Бойко Борисов с цел мачкане и унищожаване на държавата или ние. Защото ние определено не сме приятели на ГЕРБ и на Бойко Борисов”, каза Йорданов и подчерта, че ИТН са отявлен политически и идеологически противник на ГЕРБ.

„Дилемата пред страната е дали двете други партии ще спазят това, което заявиха преди има-няма 5 дни и ще си удържат на думата, или ще пратят страната на нови избори”, посочи Йорданов. /БГНЕС

Тагове: