Трима ключови британски министри подадоха оставки

Министрите на финансите, правосъдието и отбраната на Великобритания подадоха оставки. Решението беше взето преди встъпването в длъжност на Борис Джонсън като министър-председател на Обединеното кралство.

Британският министър на финансите Филип Хамънд е изпратил до вече бившия премиер Тереза Мей молба за оставка. Той съобщи това днес в своя профил в Туитър.

„Пиша ви, за да ви връча молба за оставка от поста канцлер на хазната в навечерието на вашата оставка от поста министър-председател. Смятам, че вашият наследник трябва да бъде свободен в избора на министър на финансите, който да бъде напълно съгласен с неговия политически курс“, се казва в писмото на Хамънд до Мей.

Той смята, че финансовото министерство под неговото ръководство е постигнало „видим прогрес“ за благото на британската икономика, въпреки „неизвестността, която е предизвикал нерешения проблем с Брекзит“.

Още на 21 юли Хамънд заяви, че ще напусне поста си още преди смяната на премиера, защото не иска да бъде уволнен от новия лидер на управляващата Консервативна партия Борис Джонсън, когато той стане премиер. Причината е, че Хамънд е против излизането на Великобритания от Евросъюза без споразумение за Брекзит, докато Джонсън не изключва подобен сценарий.

Хамънд по-рано беше посочил, че хаотичният Брекзит без сделка с ЕС може да струва на британската икономика до 90 милиарда паунда и съществено да ограничи влиянието на Лондон върху търговската политика на Брюксел.

Оставка подаде и правосъдният министър Дейвид Гок. Молбата, която той изпрати до Тереза Мей, е публикувана на неговата страница в Туитър.

„Имайки предвид политическата линия на Борис Джонсън, предвиждаща излизането от ЕС до 31 октомври каквото и да стане, не искам да бъда член на неговото правителство. Убеден съм, че най-ефективно ще се боря срещу Брекзит без сделка като редови депутат в Камарата на общините“, се казва в съобщението.

Ръководителят на секретариата на правителството Дейвид Лидингтън също потвърди в Туитър, че ще се оттегли от поста си в близките часове – веднага, след като Мей подаде оставка.

Министърът на отбраната Пени Мордънт увеличи броя на британските министри, които се оттеглят от поста си след встъпването в длъжност на Джонсън като премиер.

„Отивам на задните банки на Камарата на общините, откъдето напълно ще подкрепям новия премиер, както и моите наследници в министерството на отбраната и правителствената канцелария по въпросите на равноправието“, написа Мордънт, която оглави ведомството от 1 май тази година. /БГНЕС и ТАСС