Тръмп печели първите осем първични избори в супервторника

Доналд Тръмп спечели първите осем първични избори, включително в Тексас, обявени от американските мрежи, след като бяха получени резултатите от 15-те щата от "супервторника" в надпреварата за президентската номинация на републиканците.

Бившият президент, който дава заявка за сензационно завръщане в Белия дом, след като през 2020 г. бeше отстранен от демократа Джо Байдън, може да претендира за чиста победа в щатите на 5 март по пътя към номинацията на Републиканската партия.

Алабама, Арканзас, Мейн, Северна Каролина, Оклахома, Тенеси, Тексас и Вирджиния обявиха Тръмп за победител, който изрази благодарност на своя сайт ""Truth Social", докато продължаваше броенето в другите щати от супервторника в цялата страна.

Дългогодишният му претендент, бившият посланик на ООН Ники Хейли, не успя да се превърне в значителна пречка по пътя на Тръмп към номинацията, но досега отказваше да се откаже от надпреварата.

В надпреварата за номинацията на демократите, както се очакваше, Байдън спечели всички първи 11 щата, обявиха американските медии.

Средните стойности на социологическите проучвания на RealClearPolitics сочат, че Тръмп би имал два пункта преднина пред Байдън в двубой един срещу един на изборите през ноември./БГНЕС