Цар Ивайло отново стъпи на Царевец в средновековен фестивал

Животът от преди столетия в средновековната столица Търновград оживя на крепостта Царевец. За осма година в старата столица се провежда Международен фестивал на историческите възстановки. Тази година участниците са от осем държави- Италия, Турция, Великобритания, Румъния, Словакия, Сърбия, Гърция и България. Посетителите могат да видят ястия от средновековната кухня на България и Византия, образци на средновековните изкуство и занаятите, бойни демонстрации, концерти, спектакли, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.


В зрелищния фестивал в старата столица се включват над 150 участници от България и цяла Европа. Сцени за отминалите славни времена на Втората българска държава са пресъздадени от възстановчици от цялата страна.

„Представяме въстанието на Ивайло, като част от нас ще бъдат нападащи селяни , а друга част от нас ще бъдат огъващи се под напора на селяните, на царска стража. ..има турнир по тапфайт – това вид бой , меле- един срещу един!", разказва пред БГНЕС Веселин Каменов, реанактор от група за възстановки „Чигот" от Варна.

В кулинарни състезания участниците представят ястия от античната и средновековна кухня на Европа. Интерес предизвиква лаврак в глина, изпечен на жар. Изчистихме риба, лаврак направихме, идеята да направим рецепта от Римската империя, вътре има плънка от сушени плодове, жито , подправки , увита е с листа от салати, за да можем да я задушим, и в момента колегите ми я обмазват с глина, жарта е готова!", разказва Радослав от Варна. Фестивалът продължава и утре с концерти със средновековна музика, фехтовка, бойни демонстрации и огнено шоу./БГНЕС