Цената на урана достига най-високото си ниво от 17 години

Цената на урана достигна най-високото си ниво от почти 17 години насам поради ограниченото предлагане и нарастващото търсене на фона на подновения интерес към ядрената енергетика.


Бенчмаркът за уранов оксид, който след обогатяване се използва за ядрено гориво, се повиши до 85,75 долара за паунд (около 450 грама) за първи път от януари 2007 г. насам.

Това поскъпване е резултат от комбинация от фактори, а именно нарастване на търсенето поради подновения интерес към ядрената енергетика, но и поради опасенията за доставките на нефт и газ след нахлуването на Русия в Украйна.

По-високите цени ще причинят главоболия на държавите, които разчитат в голяма степен на ядрената енергия, като Франция, която през 2021 г. е произвела почти 70% от електроенергията си от ядрена енергия, според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ.

Франция, заедно с Белгия, Обединеното кралство и Румъния, наскоро разрешиха удължаването на експлоатацията на няколко съществуващи електроцентрали.

В Съединените щати Калифорнийската комисия за обществени услуги (CPUC) одобри петгодишно удължаване на срока на експлоатация на два реактора в близост до Лос Анджелис, които първоначално трябваше да бъдат затворени през 2024 г. и 2025 г.

Започнаха и нови проекти, особено в Китай, където се строят 25 реактора, както и в Индия, Турция и Египет.

Според Джонатан Хинз, президент на изследователската компания UxC, търсенето на ядрена енергия се увеличава, но "предлагането не реагира".

Това важи с особена сила за Казахстан, който е най-големият производител на уран в света, като според Световната ядрена асоциация (WNA) през миналата година е произвел 43% от световното производство.

Казахстан се сблъсква с логистични проблеми, по-специално с недостиг на сярна киселина, използвана за добива, казва Хинце пред АФП.

По данни на WNA през 2022 г. в света са били добити около 58 000 тона уран.

Финансовите пазари са обезпокоени и от неотдавнашния военен преврат в Нигер - страна, отговорна за 4% от производството на уран в света през миналата година, каза Хинце.

Камарата на представителите на САЩ, ръководена от републиканците, гласува за забрана на вноса на уран от Русия, която отговаря за 5% от световното производство.

Законопроектът все още трябва да премине през контролирания от демократите Сенат.

Всички тези фактори се усложняват от появата на финансови играчи, които са натрупали големи резерви от уран и са повишили цените.

Най-големият от тях е канадската компания Sprott, която в края на юни контролираше почти 28 000 тона от ценната руда.

За да се задоволи нарастващото търсене на уран, в цял свят се отварят отново стари мини, например в американския щат Юта.

"Търсенето на уран ще остане силно и ще расте", казва Хинце от UxC, като добавя, че не е възможно да се увеличи предлагането за една нощ.

В резултат на това "ако има нещо друго, цената ще се повиши още повече, а не ще се понижи" в средносрочен план, каза той. /БГНЕС