Цените на петрола се повишиха на фона на кризата в Червено море

Цените на петрола се повишиха поради оптимистичните очаквания за световното търсене на петрол и рисковете за предлагането, свързани с продължаващия конфликт в Червено море, предаде Анадолската агенция.

Международният бенчмарк суров петрол тип Брент се търгуваше на цена 79,12 щатски долара за барел, което представляваше повишение с 0,02% спрямо цената на затваряне от 79,10 долара за барел през предходната търговска сесия на 18 януари.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се търгуваше по същото време на цена 74,06 долара за барел, което е с 0,14% повече от цената при затваряне на 18 януари от 73,95 долара за барел.

Повишението на цените и на двата бенчмарка беше леко потиснато от прогнозите на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Международната агенция по енергетика (МАЕ) за нарастване на световното производство на петрол на фона на ескалиращото напрежение в Червено море.

Според последния доклад на МАЕ, публикуван на 18 януари, световното предлагане на петрол се очаква да се увеличи с до 1,5 млн. барела дневно (бр.) и да достигне рекордно високи стойности от 103,5 млн. бр. дневно през тази година, оказвайки натиск за понижаване на цените.

Несигурността в перспективите за търсенето на най-големия потребител на петрол в света - САЩ, обаче подкрепи повишаването на цените.

Публикуваните данни на Американската администрация за енергийна информация показаха, че търговските запаси от суров петрол в САЩ са намалели с около 2,5 млн. барела до 429,9 млн. барела, в сравнение с очакванията на Американския петролен институт за увеличение с около 483 000 барела.

Въпреки спада на запасите от суров петрол в САЩ, през същия период запасите от бензин в страната са се увеличили с около 3,1 млн. барела до 248,1 млн. барела, което поражда съмнения за възстановяване на търсенето.

Същевременно ескалиращото напрежение в Червено море ограничи по-нататъшния спад на цените и засили опасенията, че смущенията в световната верига на доставките ще се отразят неблагоприятно върху доставките на енергия.

На 18 януари йеменската групировка хути обяви, че е нанесла удар по американски кораб в Аденския залив. Военен говорител на хутите заяви, че нападението е в отговор на агресията на САЩ и Обединеното кралство срещу Йемен, както и за да окаже натиск върху Израел да спре смъртоносната си война в Ивицата Газа./БГНЕС