Турция работи по собствена система за ПВО, която да замени С-400 и "Пейтриът"

През 2022 г. Турция ще работи по вътрешни проекти за зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) HISAR и SIPER, съобщава "Сабах".

HISAR A+ и HISAR O+ са успешно тествани, като са унищожавали високоскоростни цели. По този начин Турция ще бъде една стъпка по-близо до системата за противовъздушна отбрана SIPER, която ще се превърне в алтернатива на руските С-400 и амнериканските "Пейтриът".

Съобщава се, че системата, която се планира да влезе в експлоатация през 2023 г., ще елиминира всички заплахи, които се появяват във въздуха, по най-надежден начин.

Турция разработва два типа ЗРК - HISAR, включително HISAR A, система за противовъздушна отбрана с малък обсег на действие, способна да прихваща цели на разстояние до 15 км, и HISAR O - система със среден обсег на действие от 25 км. Системите HISAR са ефективни срещу самолети с фиксирани и въртящи се крила, крилати ракети, безпилотни летателни апарати и ракети "въздух-земя".

Системите HISAR се разработват с подкрепата на турската отбранителна промишленост и с участието на ASELSAN, ROKETSAN и други компании. Предвижда се комплексът HISAR O да се използва за защита на военни и други стратегически важни обекти. /БГНЕС