Туск: ЕС ще помогне на Киев с или без Орбан

Полският министър-председател Доналд Туск заяви два дни преди ключовите преговори по конфликта в Украйна, че ЕС ще намери начин да предостави помощ на Украйна "със или без" одобрението на Унгария, предаде АФП.


Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който поддържа тесни връзки с Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна, през декември наложи вето върху помощта на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро.

Блокът ще проведе специална среща на върха на 1 февруари, за да потърси решение на ситуацията, тъй като войната наближава втората си годишнина.

"По един или друг начин ще намерим някакво решение, със или без Орбан, за да подкрепим Украйна", заяви Туск.

Лидери в Европа, включително в Словакия и Унгария, осъдиха конфликта и спешните искания на Киев за десетки милиарди евро подкрепа. Единствено Будапеща обаче наложи вето на последния пакет от помощи.

Туск, бивш председател на Европейския съвет, председателстващ неговите срещи на върха, заклейми Орбан като "единствения открито антиукраински" лидер в рамките на блока.

Преди срещата на върха Туск също така заяви, че ще разговаря със словашкия министър-председател Роберт Фицо, който разгневи Киев.

Фицо постави под въпрос суверенитета на Украйна и призова Киев да отстъпи територия на Москва, за да се сложи край на войната - нещо, което Украйна многократно е изключвала.

"В интерес на Словакия е да не бъде на политическия и морален заден план, където се озова Виктор Орбан със своята пропутинска реторика", добави Туск. /БГНЕС