Украйна потопи десантния кораб "Цезар Куников"

Украйна атакува и унищожи руския военен кораб "Цезар Куников" в Черно море.


Служител, който не е упълномощен да говори официално, заяви пред Си Ен Ен, че операцията е била извършена по руския десантен кораб "Цезар Куников" от Военното разузнаване на Украйна (ГУР) в рамките на съвместна операция.

В атаката са участвали дронове "МАГУРА" и корабът е бил повреден непоправимо, според служителя, който твърди, че е потънал в Черно море.

ГУР публикува видео от атаката, на което се вижда как "Цезар Куников" е атакуван от дроновете, като след редица експлозии той започва да потъва.

Украйна извърши серия от нападения срещу руски военни кораби в Черно море, включително потопяването на кораба с управляеми ракети "Ивановец" по-рано този месец и най-вече потопяването на флагмана на Черноморския флот "Москва" през април 2022 г.

"МАГУРА" са дълги само няколко метра и се задвижват от джет ски, заяви по-рано тази година пред Си Ен Ен пилот от специално подразделение в украинската агенция за отбранително разузнаване.

Но те имат голям обсег на действие от около 800 километра, така че военните части могат да изстрелват дронове от големи части от крайбрежието на Украйна за мисии срещу цели в Крим. /БГНЕС