Украйна унищожи кораб на руския флот в Крим

Украинските военновъздушни сили заявиха, че са унищожили кораб на руския флот край Кримския полуостров, за който се предполага, че превозва безпилотни летателни апарати, използвани във войната на Москва срещу Киев.


"Около 2:30 ч. (00:30 ч. по Гринуич) на 26 декември тактическата авиация на военновъздушните сили атакува с крилати ракети големия десантен кораб "Новочеркаск" на Черноморския флот на Руската федерация в района на Феодосия", се казва в съобщение в платформата за съобщения Telegram.

Във Феодосия се намира голяма руска военноморска база на окупирания Кримски полуостров.

В по-ранно съобщение то заяви, че "Новочеркаск" е бил "унищожен", като добави, че "хората казват, че той е превозвал "Шахед", визирайки иранските безпилотни летателни апарати с експлозиви, използвани редовно от Русия срещу Украйна.

Командирът на военновъздушните сили Николай Олеччук публикува видеозапис на огнена експлозия в руската военноморска база във Феодосия.

Сергей Аксьонов, подкрепяният от Кремъл ръководител на Крим, заяви: "В района на Феодосия е извършено вражеско нападение".

"Районът на пристанището е отцепен", написа той в Телеграм.

"Към момента детонациите са спрени, а пожарът е локализиран. Всички съответни служби са на място. Жителите на няколко къщи ще бъдат евакуирани".

Украйна често нанася удари в Крим, особено насочени срещу руските военни.

През април 2022 г. тя потопи крайцера "Москва", флагман на Черноморския флот. /БГНЕС