Умните домове – бъдещето на енергийната ефективност

Управлението на енергийната ефективност във всеки един дом не изисква огромни инвестиции. Необходимо е просто повече информираност как със съвременните технологии може да намалим разходите за енергия. Това коментира в интервю за БГНЕС фасилити мениджърът Габриела Владимирова.

„Защо е важно управлението на енергийната ефективност на домовете? Ако погледнем в глобален аспект, сградите произвеждат най-много въглеродни емисии в атмосферата. Ако ние не направим нещо, за да контролираме този процес, не правим нищо за спасяването на света, планетата и обществото. Можем да го направим с някои елементарни неща като подмяна на осветлението с LED крушки, поставяне на сензори за движение, „умни винтили на радиаторите, фотоволтаични инсталации“, посочи още Владимирова.

Първата стъпка към ефективно управление на енергията е смяната на крушките.

Средства можем да спестим и с подмяната на винтилите на радиаторите с “умни”. По този начин със смарт приложение от телефона си можем да контролираме температурата в жилището. В този случай инвестицията не е никак скъпа. Изчисленията показват, че за 4 радиатора подмяната ще струва на домакинство не повече от 500 лева. Сравнително евтино излиза и подмяната на крушките с такива, които също може да се контролират от разстояние.

Според фасилити мениджър в компанията “DMT2010” бъдещето е в „смарт домовете“ през телефоните ни. Съветът на Габриела Владимирова към всички потребители е да не се страхуват, да пробват и да видят. На пазара има възможности, има богат асортимент от решения. Нужно е единствено повече информираност за технологичните възможности, които могат да бъдат в помощ на месечния семеен бюджет. /БГНЕС