Уолстрийт джърнъл: Иран е дал зелена светлина за нападението на Хамас

Според последния доклад на "Уолстрийт джърнъл" нападенията на Хамас срещу Израел, започнали на 7 октомври, са били планирани седмици по-рано с помощта на ирански служители по сигурността.

В доклада, който се позовава на високопоставени членове на "Хамас" и "Хизбула", се посочва, че иранските служители са "дали зелена светлина" за атаките по време на среща между тях и "Хамас" в Бейрут миналата седмица.

Офицери от Ислямският революционен гвардейски корпус (ИРГК) са работили с Хамас от август насам, за да планират нахлувания от "въздуха, сушата и морето", се отбелязва в доклада.

Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменеи, похвали нападенията, като по-рано тази седмица написа в социалната мрежа „X“, че "ракът на узурпаторския ционистки режим ще бъде изкоренен с ръцете на палестинския народ и силите на Съпротивата в целия регион". „X“ заяви, че постът на Хаменей е нарушил правилата на платформата.

Вследствие на нападенията на Хамас са убити най-малко 700 израелци и около 2300 са ранени, като се очаква броят им да нарасне.

Часове по-рано говорителят на "Хамас" Гази Хамад заяви, че терористичната групировка има пряка подкрепа и съдействие от Иран, който също така обеща, че "ще стои до палестинските бойци до освобождението на Палестина и Йерусалим", цитира го репортажът./БГНЕС