Урсула фон дер Лайен започва Балканска обиколка

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще започне четиридневно посещение в Северна Македония, Косово, Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Това беше съобщено чрез известие, публикувано от Службата на Европейския съюз в Прищина, предаде "Албениън нюс".

Освен това се подчертава, че това ще бъде възможност за обсъждане на двустранното сътрудничество и особено за по-подробно представяне на плана на ЕС за растеж на Западните Балкани пред регионалните лидери.

Според съобщението на Фон дер Лайен утре тя ще бъде в Прищина, където ще проведе срещи с министър-председателя и президента.

"В понеделник тя ще пътува до Прищина, където ще се срещне с президента Вьоса Османи и с министър-председателя на Косово Албин Курти", се посочва в съобщението.

След посещението в Прищина Фон дер Лайен ще пътува до Белград в следобедните часове. Там тя ще се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич, както и с министър-председателя Ана Бърнабич.

Посещението обаче следва срещите, които Фон дер Лайен проведе в Албания в началото на този месец, на 15-16 октомври, където участва в срещата на върха на Берлинския процес. /БГНЕС