Увеличава се рискът от наводнения в Германия

Рискът от наводнения се увеличи в няколко региона на Германия поради повишаването на нивото на водата в много реки след обилните валежи, съобщиха от службите за спешна помощ.


Според Федералната служба за предотвратяване на бедствия (BBK) е бил евакуиран квартал на град Ринтелн в Долна Саксония, в северната част на страната, поради "изключителна опасност" водите на река Везер да излязат над коритото си.

Ден по-рано в Тюрингия, Източна Германия, около 500 жители на градовете Херинген и Винделхаузен, разположени на брега на река Хелме, вече трябваше да напуснат домовете си заради покачващите се води, които доведоха до прекъсване на електроснабдяването.

"Винделхаузен е под вода", съобщи ръководителят на регионалното правителство на Тюрингия Бодо Рамелов в профила си в X.

В Долна Саксония, в района на Леер, бяха мобилизирани няколкостотин пожарникари, които образуваха човешка верига и използваха чували с пясък, за да стабилизират дигите, съобщи за АФП говорителят на местните служби за спешна помощ Доминик Янсен.

Рискът от наводнения се увеличава и в западната и южната част на страната, където нивото на реките на няколко места се доближава до рекордни стойности. Това е резултат от много силните дъждове през коледния период и топенето на снега поради необичайно високите температури.

Властите призоваха жителите на тези райони да стоят далеч от реките и да избягват дигите. /БГНЕС