В Лондон показаха първия официален портрет на Чарлз III

Първият официален портрет на крал Чарлз III беше представен официално в Лондон, съобщи Би Би Си.

В трогателен жест към починалата майка на монарха той е нарисуван с маслени бои от художника Аластър Барфорд, бивш стипендиант на QEST - Queen Elizabeth Scholarship Trust, който присъства на официалното откриване на творбата си.

Портретът е поръчан от Illustrated London News и ще бъде поставен на корицата на специалното издание за коронацията.

Г-н Барфорд - който нарисува и кралица Елизабет II през 2015 г. - имаше само две седмици, за да завърши портрета.

Въпреки че Негово Величество не е седнал за портрета, г-н Барфорд успя да го изучи по време на работа на приема в Бъкингамския дворец през февруари, организиран в подкрепа на световното биоразнообразие, като работи по свои снимки и скици от случая.

Гривната на китката на Негово Величество е подарена на краля от лидера на Амазония Доминго Пеас и е включена, за да придаде на портрета контекст и автентичност, като символ на застъпничеството на краля по въпросите на изменението на климата и устойчивото развитие.

Преди това г-н Барфорд заяви: "Това беше велика и задължаваща чест. Голяма отговорност е да създадеш портрет на човек, който означава толкова много за толкова много хора".

Художникът сподели пред The Times, че за него е било важно да улови "топлината и чувствителността" на монарха и "съпричастността, която проличава в общуването му".

Г-н Барфорд, който е от Бриджпорт в Дорсет и е учил живопис във Флоренция, родното място на художници като Леонардо да Винчи и Микеланджело, каза, че е искал да изобрази краля със "съчувствено изражение".

Лиза Бърнард, главен изпълнителен директор на Illustrated London News, заяви: "Illustrated London News” има дълга традиция, датираща от 1842 г., да поръчва кралски портрети за изданията за коронацията и юбилея.

"Това е първият портрет на краля, при която художникът е имал възможност да наблюдава монарха от първа ръка. Благодарни сме на Двореца за подкрепата, която ни оказа, за да се случи това. Това се случва, тъй като от днес на британските марки ще бъде изобразен профилът на краля, но образът на покойната кралица ще остане на пощенската ни марка още известно време"./БГНЕС

Лондон / Великобритания