В САЩ Георги Георгиев обсъжда борбата с корупцията по високите етажи

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев участва в дискусии с представители на американското Министерство на правосъдието. Той е на посещение в САЩ по линия на Международната програма за млади лидери на Държавния департамент.

„Основната тема на разговорите беше как страната се бори с корупцията по високите етажи на властта и какви са създадените структури, чрез които се осигурява ефективен контрол и превенция“, заяви Георги Георгиев след приключване на дискусиите.

Той посочи, че в основата на всичко е адекватното федерално законодателство, което предлага механизмите за предотвратяване на незаконни действия от длъжностни лица и представители на публични институции.

„Ключови за успеха са бързите и прозрачни процедури на всички нива в управлението. Друг важен фактор е решителността и подготовката на експертите в министерството на правосъдието, които имат правомощия да повдигат обвинения на високопоставени длъжности лица, без изключения“, заяви председателят на СОС.

Георги Георгиев се е срещнал с представители на Министерството на правосъдието, които работят както на федерално ниво, така и по международни инициативи за борба с корупцията, включително и в Европа.

„Те се грижат и за спазването на ключовия за САЩ Закон за свобода на информацията, който дава редица възможности за разкриване на престъпления и тежки нарушения от представители на публични институции и е с по-широк обхват от стандартните такива като нашия ЗДОИ“, добави Георги Георгиев. /БГНЕС