В САЩ съобщиха за напредък в термоядрения синтез

Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че ще съобщи за "голям научен пробив" тази седмица, след като медиите съобщиха, че федерална лаборатория наскоро е достигнала важен етап в изследванията на ядрения синтез.

В неделя "Файненшъл таймс" съобщи, че учени от базираната в Калифорния Национална лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL) са постигнали "нетно увеличение на енергията" от експериментален реактор за термоядрен синтез.

За първи път изследователите успешно са произвели повече енергия при реакция на термоядрен синтез - същата, която захранва Слънцето - отколкото е била изразходвана по време на процеса, което е потенциално важна стъпка в стремежа за постигане на нулеви въглеродни емисии.

Говорители на Министерството на енергетиката и на LLNL заявиха пред АФП, че не могат да коментират или да потвърдят информацията на "Файненшъл таймс", но заявиха, че министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм ще " съобщи за голям научен пробив" във вторник.

Говорителят на LLNL добави, че "анализът им все още продължава".

По-късно в. "Вашингтон пост" съобщи, че двама души, запознати с изследването, са потвърдили разработката, като старши учен в областта на термоядрения синтез е заявил пред вестника: "За повечето от нас това беше само въпрос на време".

Някои учени смятат ядрения синтез за потенциална енергия на бъдещето, още повече че при него се отделят малко отпадъци и няма парникови газове.

"Ако този пробив в областта на термоядрената енергия е истина, той може да промени света", написа в Туитър Тед Лиу, член на Конгреса от Калифорния.

Термоядреният синтез се различава от деленето - техниката, която понастоящем се използва в ядрените електроцентрали - по това, че слива две атомни ядра, вместо да разделя едно./БГНЕС