Във Варна и в Шумен са готови за зимата

Община Варна и Община Шумен са готови за зимния сезон. И двете общини увериха, че са осигурили отоплението и осветлението в детските градини и училищата на прилежащите им територии.

БГНЕС проведе запитване сред няколко общини в страната, за да провери какви са нагласите към наближаващия зимен сезон. Попитахме за обществените сгради, отопляващи се на газ, за отоплението на гражданите и осигурено ли е улично осветление.

В първата от серията публикации по темата, БГНЕС представя отговорите, получени от местните управи в морската столица Варна и от Шумен.

Кметът на Община Шумен, Любомир Христов каза, че интересът преди увеличаване на цените на природния газ е бил голям от страна на шуменци, дори компанията - „Аресгаз” ЕАД , която осигурява количествата природен газ не е успявала да смогва да извършва сертифицирането и снабдяването с газ на определените места, но след рязката промяна на цените и поскъпването на газа, интересът силно е намалял.

"В момента много малко шуменци продължават да се присъединяват за отопление с газ. Около 4000 души са потребителите в града, които се отопляват на газ, от тях 350 са обществени и промишлени обекти – училища, съд, прокуратура, данъчни, административни сгради и др.", обясни той.

"Надяваме се от това, което четем в пресата, че цената ще бъде намалена и от това, което чуваме от КЕВР, като искане и решение, но дали ще стане все още можем да гадаем", каза той и добави, че това, което са направили кметовете в страната е да говорят от името на Сдружението на общините (НСОРБ) и да търсят съдействието на държавата.

Кметът на Шумен отбеляза, че голяма част от енергийно бедните в Шумен се отопляват на дърва.

„Не мога да кажа колко като брой жители в Шумен се отопляват на дърва, но мога да кажа, че в града учебни заведения, детски градини, детски ясли – всички сме ги газифицирали, но това не се отнася за детски градини и училищни заведения, които са в селата на Община Шумен", каза той и добави, че някои от учебните заведения в селата се отопляват на нафта, други на твърдо гориво и малка част с пелети.

Той посочи, че от месец април държавата е поела ангажимента и с делегираните средства за детски градини и детски ясли. "В тази сума, която получаваме и след това разпределяме съобразно това, което ни е изпратено на детски градини, ясли и на учебни заведения, издръжката за осветление и отопление е включена", каза той и добави, че вероятно ще претърпи корекция, ако има повишение на цените. "Ние като община ще направим всичко възможно, за да не оставим деца в учебни заведения, детски градини, детски ясли да стоят на студено, това е една от основните задачи, които ще си поставим за зимния сезон", увери Христов.

Той каза, че в централната част на Шумен са успели да сменят осветителните тела с лед осветление и оттам са успели да направят определени икономии от разход на електроенергия. "Засега няма да предприемем мерки, включващи намаляване на осветлението в определени часове на деня”, каза кметът с условието, че това може и да се промени с оглед на ситуацията.

От разговора ни с кмета на Шумен, разбрахме, че общината е предприела нужните действия за осигуряване на спокоен зимен сезон на своите граждани и е в готовност да предприеме допълнителни действия, ако се наложи.

От Община Варна съобщиха, че през зимата отоплението там не се осъществява с природен газ. Те дадоха уверение, че няма опасност някое детско заведение или училище да остане без отопление.

Община Варна посочи, че от всички общински заведения в града, само 12 училища и 4 детски градини се отопляват с природен газ, като при тях е осигурен алтернативен вариант за отопление с климатици.

Община Варна също се е подготвила за осигуряване на спокоен зимен сезон на своите граждани, като е важно да отбележим, че от отговора, който получихме става ясно, че природният газ не е толкова належащ проблем за общината, колкото може да се окаже за останали местни управи. /БГНЕС