Ваксинираните в Германия вече могат да ходят свободно на шопинг

В Германия влезе в сила постановлението за разширяване правата на онези жители на страната, които са напълно ваксинирани срещу COVID-19 или са преболедували коронавирусната инфекция.

От днес за тази категория лица се отменя полицейският час, ограниченията за социалните контакти, както и задължителните бързи тестове, необходими при посещения в нехранителни магазини, музеи или фризьорски салони, съобщи „Дойче веле”.

Ваксинираните и преболедувалите са задължени, както и преди, да носят предпазна маска и да спазват дистанция от 1,5 метра от останалите граждани.

БГНЕС припомня, че в събота след участието си в неформалната сесия на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че още от 1 юни в България ще действа програмата Дигитален зелен сертификат.

„На 7 май вече бяха извършени успешни първоначални тестове за съвместимост на българския образец на DGC (Дигитален зелен сертификат) със системите на Швеция, Австрия и Румъния. България успешно използва и валидира данните на останалите държави в ЕС“, посочи премиерът Бойко Борисов и даде пример с Швеция, която е потвърдила успешното разчитане и валидиране на данните от българския сертификат. Отново на 7 май, съгласно общоевропейския график за интеграция на системите, бяха проведени и тестове за интеграция с European Digital Green Certificate Gateway (DGCG), който осигурява обмяната на криптографска информация между страните членки, необходима за валидирането на дигиталните зелени сертификати. „По време на тези тестове България успешно предостави свой криптографски материал и получи информация от останалите държави членки. На 14 май предстои приемателно тестване и след приключването му, България ще бъде една от първите държави в ЕС, включена в програмата дигиталния зелен сертификат“, отбеляза Борисов.

Борисов напомни, че процесът стартира на 21 април 2021 г., когато Европейската комисия предостави на страните членки техническа спецификация за разработка на услугите за издаване, валидиране и разпространение на Европейските дигитални зелени сертификати. /БГНЕС