Вал Кьосовски с „Kultur Shock“ отново в София: България винаги ще бъде в сърцето ми

Световноизвестната американска банда „Kultur Shock“ ще зарадва феновете в България с дългоочакван концерт – на 5 април в София.

Със своя неповторим стил, смесица от различни стилове като пънк, рок и балкански фолклор, с над 1000 концерта по цял свят и 11 издадени албума, групата е очаквана с нетърпение у нас и по друга причина – в състава ѝ е и българинът Валери Кьосовски, чийто брат е барабаниста на група „Контрол“ Огнян Кьосовски.

Китаристът в групата Вал Кьосовски живее в САЩ от 32 години и се присъединява към нея през 2000-та година, 4 години след създаването ѝ.

В онлайн разговор с агенция БГНЕС Вал разказа за предстоящото гостуване, за историята зад „бягството“ си от страната и какво прави „Kultur Shock“ толкова обичана десетилетия наред.

През годините групата претърпява трансформации по отношение на състава и броя на членовете си, но в момента се състои от 6 изпълнителя: Джино Сърджан Йевджевич (Босна и Херцеговина) – вокали, тромпет, тарамбука; Крис Стромкуист (САЩ) – барабани; Гай Дейвис (Джакарта, Индонезия) – бас; Елени Говетас – нов член на групата; Ейми Денайо – втората жена в състава; и Вал Кьосовски – китара, вокали. Джино Йевджевич е един от създателите на бандата.

Вал Кьосовски

„Групата се създаде през 1996 г. от сбирщина балкански емигранти, като единственият останал от първоначалните ѝ създатели е Джино. Групата се създаде като носталгична формация, която да забавлява екс-балканските тъмни субекти с музика от Балканите“, разказа Вал от далечен Сиатъл.

За социалната насоченост и уникалния почерк на групата са показателни и имената на албумите им – колоритни, като самата нея. Открояват се такива като „Култура-Диктатура“ (2004 г.), „Дойдохме, за да ви отмъкнем занаята“ (2006 г.), „Министерство на културата“ (2011 г.), „Разказите на дядо Гуру“ (2012 г.).

Той напуска страната ни след първите „свободни“ избори в България, когато, по думите му, разбира, че „нищо в страната ни няма да се промени“.

„Ок, живели сме по 26-27 години по този начин, но в тези условия няма да можем да прогресираме и да работим повече и не искаме да живеем повече така“, спомня си той за тогавашното решение. Използвахме възможността, че бяхме с група „Орион“ и Милена на турне в Западна Германия и просто решихме с още един от членовете на групата да не се върнем и да търсим нов живот другаде.“

В края на 90-те години Вал има своя група в САЩ с няколко други американци. След това „идиотите“ от „Kultur Shock“, както той самият ги нарича, го забелязват и го канят да се присъедини към тях. През годините заедно с него в групата периодично взема участие и неговият брат Оги Кьосовски от група „Контрол“, спасявайки дори едно от турнетата като замества барабаниста, който е възпрепятстван. Помага и в саунда и звукозаписната работа, негов е микса на парчето „Life at home“. В момента двамата братя отново работят заедно – по новия албум на групата, който трябва да излезе през есента.

„Напоследък концептуални албуми не са популярни – хората слушат само отделни песни, които свалят чрез стрийминг“, каза той. „И през последните години с групата обсъждаме дали трябва да се държим като стари носорози и да записваме концептуални албуми или просто да издаваме песни, които харесваме. Така и започнахме този нов албум“.

Какво ще чуем в него, музикантът обясни в своя темпераментен стил: „Турлюгювеч. Както всички наши албуми ще бъде интересна амалгама от всичко това, което ни е в главите през последните година-две“.

„По време на пандемията всичко беше затворено и след падането на рестрикциите комуникациите с публиката се възродиха и песнописането избухна сякаш си отворил бутилка с шампанско и всичко избухва изведнъж“, каза още той. „В момента имаме написани и аранжирани 8 песни, които ще влязат в албума“.

Верността на феновете им българския музикант отдава на огромната енергия, с която групата ги заразява.

„Това, което хората ни казват е: „не сме виждали и чувствали такава енергия“, сподели той. „Винаги искаме с публиката да сме част от едно цяло. Ако виждаме, че хората на всяка песен пеят или танцуват с нас, значи вървим в правилната посока. Ние никога не сме били група на евтините трикове – ето, това ни е темпото, това прави хората щастливи… До момента, в който всички песни започват да звучат буквално като една песен. Това никога не е била нашата цел. И се надявам, че искреността на това, което правим и искреността, с която го правим, достига до хората. И вероятно част от обратната връзка с публиката идва от там“.

За очакваното турне Вал сподели, че България ще бъде третата от 20-те страни, които групата ще посети. То ще започне от Западните Балкани и ще завърши в Централна Европа. Името на турнето е „No Nostalgia Tour“.

Първото турне в България е през далечната 2006 г. и е разпродадено почти веднага. От него произлиза и вторият им лайф албум – „Live in Europe”.

„На групата много ѝ харесва да работи в София и се надявам, че ще удовлетворим очакванията на хората. Защото ние знаем как се чувстваме там“, заяви възторжено Вал Кьосовски.

„Какво ти липсва най-много от България?“, задава въпрос БГНЕС. „Дроб сарма“, отговаря вокалистът.

Турнетата им са изключително екстремни, пълни с преживявания и интересни моменти. Един от тях е при гостуването в сибирско село със звучното име Шушенское – село с къщи като на Баба Яга, в което Ленин е бил заточен преди Октомврийската революция. „Kultur Shock“ са поканени там на фестивал и се оказват в средата на нищото, но на стадион с над 40 000 души. Шокът за музикантите настъпва, когато цялата публика по нареждане на организаторите поздравява американската група с мощен вик: „Ура“.

Въпреки че от години Вал Кьосовски не е в страната ни и идванията му тук са само за ден-два, той не престава да се интересува от политическия живот тук и дори следи редовно социалните мрежи за случващото се у нас.

„България е място, което винаги ще бъде в сърцето и ума ми. Кръвта вода не става. Въпреки че в Америка са моето семейство и бизнес. И въпреки, че българската политика направо ме съсипва“, разкри той.

Според него в момента България има същите проблеми, които е имала и през 90-та. „Това, че никога не сложи край на комунизма, че никога нямаше пълна лустрация, че постоянно се опитва да намери нов месия, който да я избави и оправи“, са неговите думи. „Целият месиански комплекс на българската политическа класа и на българина специално, е поразителен“.

Единственият изход от това Вал вижда в присъединяването на страната изцяло към Европа, „не само юридически, не само на думи, а да започне да работи като част от този свят.“

„В една от песните ни Джино казва: „Всеки от нас страда, но никой не е свободен“. И аз мисля, че е абсолютно прав“, заяви музикантът. „Това е най-важното послание на групата – постоянно да се стремим да подобряваме не само своето собствено положение, живота си – социално или икономически, но да подадем ръка на тези, които се нуждаят, защото ако има хора, които страдат прекалено, тогава всички връзки в едно общество постепенно, но сигурно се разрушават. И това не е добър живот“.

Разговорът ни Вал Кьосовски завършва с призив.

„Аз искам да кажа на хората в България да си опичат акъла и да гласуват на 2-ри, да мислят много внимателно за кого гласуват, защото бъдещето е не само тяхно, но и на децата им и на внуците им“, разпалено заяви той. „По мое мнение тези избори ще го предопределят. Ако се допуснат фашизираните национализирани партии в управлението, ако не се преустанови корупцията и ако България не тръгне по общоевропейски път, нямам представа накъде ще отидат нещата. Балканският нихилизъм не е само част от българската нравственост и природа. Не може да вярваш в свръхестествени сили, които ще те избавят. Единственият, който може да избави българина от нещастията, които го сполетяват, е самият той“, уверен е българският творец – емигрант. /БГНЕС

Тагове: