Вълчев: Издателствата да коригират учебниците по история за 10 клас

Дал съм препоръки на издателствата да коригират новите учебниците по история за 10 клас. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

Новите учебници по история, по които десетокласниците трябва да учат от есента, предизвикаха реакции заради представянето в тях на комунистическия режим.

Учебниците се изготвят от авторски колективи, които са подбрани от самите издателства, предлагат се за одобрение на Министерство на образованието от издателствата. Вълчев обясни, че те са минали оценката на оценителите, също така и на учителите, получили са положителна оценка.

„Но това, което аз видях и колегите, това, което са видели и тези историци, които са реагирали е, че има минимизиране на някои факти, не достатъчен акцент върху базовите характеристики на периода и на режима. Има също така има опит да се даде положителен акцент върху други не толкова съществени елементи, има си и няколко откровено провокативни текста, затова аз съм дал препоръки на издателствата да ги коригират”, каза образователният министър.

Красимир Вълчев посочи, че в момента тези учебници не са утвърдени. /БГНЕС