Варшава и Киев направиха стъпка напред в преговорите за вноса на украинско зърно

Полският премиер Туск прие украинския си колега Денис Шмигал за преговори, целящи да намалят търканията около вноса на украински земеделски продукти и блокадите на границите от недоволни полски фермери.


Полша е твърд поддръжник на Украйна, която се бори с руската инвазия, но през последните месеци връзките се влошиха заради икономически спорове, като фермерите се оплакват, че вносът от Украйна подбива цените на собствената им продукция, предаде АФП.

"Няма да има сигурна Европа без свободна Украйна", написа Туск в социалната мрежа X преди започването на разговорите.

Киев неколкократно е призоваваше съседката си да облекчи трансграничния трафик, предупреждавайки, че забавянията, предизвикани от блокадите, могат да попречат на доставките на оръжие за страната.

"Разчитаме на прагматичен и конструктивен диалог и разработване на ефективни решения", написа Шмигал в социалните мрежи.

Досега са проведени само разговори на по-ниско ниво между страните, без да има признаци за напредък. Полската страна се опита да смекчи очакванията преди последната среща.

"Трудно е да се очаква някакъв пробив след тези разговори, някакво конкретно споразумение по въпросите на селското стопанство", заяви началникът на канцеларията на Туск Ян Грабец. "Има различни позиции по този въпрос", добави той.

Селскостопанският сектор на Украйна е осакатен от инвазията на Русия през 2022 г., като много от експортните маршрути през Черно море са блокирани, а обработваемата земя е неизползваема поради конфликта.

Насрочени са и разговори между министри от двете правителства, на които ще се обсъжда сътрудничеството в областта на отбраната между съюзниците./БГНЕС