Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд „Земеделие”

Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), предаде репортер на БГНЕС.

Грудев, бивш заместник-министър в земеделието и бивш служебен такъв, сега съветник по еврофондовете на Десислава Танева, поема управлението на фонда след редица скандали и арести от преди два дни. "За мен панацеята е прозрачност", каза пред медиите Грудев, който от 14 години е в системата.

Досегашният изпълнителен директор Живко Живков подаде по-рано оставка. В мотивите за решението си Живков посочва, че иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ.

Управителният съвет на фонда, който заседава в МЗХГ в петък извънредно, прие и оставката на заместник-изпълнителния директор Калоян Костадинов. Костадинов беше арестуван преди дни. На заседанието бе освободен и заместник-изпълнителният директор Георги Динев. УС избра за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов.

От април 2006 г. до август 2013 г. Васил Грудев заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). От април 2006 г. до декември 2008г. е експерт в отдел „Директни плащания на площ“. През декември 2008 г. става главен експерт в същия отдел. В периода 2009-2011 г. е началник на отдел „Технически инспекторат“. От август 2011 г. до август 2013 г. е заместник - изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“, а от септември 2013 г. до ноември 2013 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФЗ. В периода август-ноември 2014 г. е министър на земеделието и храните в служебното правителство на Георги Близнашки. От ноември 2014 г. до януари 2017 г. е заместник-министър на земеделието и храните. От 2017 г. до момента Иван Капитанов е заместник председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас ЕАД. От 2014 до 2017 г. е председател на съвета на дружеството. От април 2011 г. до ноември 2013 г. е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ. Работил е от 2002 г. до 2011 г. в Министерство на финансите като държавен експерт в дирекция „Финанси на реалния сектор“.

БГНЕС припомня, че в сряда Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност петима служители в Държавен фонд „Земеделие“.

Четирима от тях са обвинени за извършено в съучастие длъжностно престъпление - неизпълнение и нарушаване на служебните им задължения при обработката на заявления пред фонда за финансово подпомагане на еднолични търговци, свързани с обвиняемия по делото срещу Миню Стайков и други 7 лица. Петият служител на Държавен фонд „Земеделие“ е привлечен като обвиняем за участие в ръководената от Стайков организирана престъпна група. На трима от тях бяха наложени гаранции съответно от 26 000 лв., 10 000 лв. и 7 000 лв.

По-рано днес Специализираният наказателен съд пусна под гаранция и другите двама – директорите на институцията, и им наложени парични гаранции от по 6000 лева. /БГНЕС